Red Purple Black

Kako spriječiti ozljede na skijanju?

IspisE-mail

Sezona rezervacije skijaških aranžmana počela je još prije nekoliko tjedana, a do samoga skijanja potrebno je opskrbiti se odgovarajućom opremom i dovesti se u formu. I jedno i drugo pomoći će vam u prevenciji potencijalnih ozljeda. Kako da skijanje protekne bez neugodnih boljki, saznajte u nastavku.

Pored biciklizma, motociklizma, jahanja i raznih drugih sportova u kojima su mogući padovi i udarci zbog velike visine ili brzine, i kada se želi spriječiti ozljede na skijanju vrijedi ona stara “kaciga glavu čuva”. Nažalost, svjedoci smo da se čak i s kacigom na glavi na skijaškoj stazi mogu dogoditi životno opasne ozljede. Takve su se ozljede zbog neugodnoga pada dogodile i višestrukome svjetskom prvaku u Formuli 1 Michaelu Schumacheru. No, kaciga je poznatome Nijemcu spasila život, a istraživanja provedena u toj zemlji pokazala su da svake godine samo u Njemačkoj 43 tisuće skijaša zadobije različite ozljede, a čak tri tisuće i vrlo teške ozljede glave. Stoga su kirurzi u toj zemlji pokrenuli inicijativu da nošenje kacige na njemačkim skijalištima postane obvezno.

Nošenje kacige posebno je važno za početnike u skijaškome sportu jer su oni zbog učenja i privikavanja na stazu i snijeg dodatno izloženi mogućnostima različitih ozljeda. No, njezino se nošenje svakako preporučuje i iskusnijim skijašima jer se pad može dogoditi u trenutku nepažnje ili zbog nekih nepredvidivih uvjeta na stazi koji ne ovise o samome skijašu. Na skijanju je važno rukavicama zašititi i ruke, a preporučuje se i nošenje skijaških naočala te nanošenje kreme za sunčanje prije izlaska na stazu za posebno sunčanih dana. Naime, odbijanje sunčevih zraka o bijeli snijeg stvara iznimno snažan odbljesak koji pak može ozbiljno utjecati na vaše osjetilo vida na stazi pa se preporučuje nošenje skijaških naočala. Osim toga, zimsko sunce koje se snažno odbija od bijele površine kod skijaša ponekad uzrokuje veoma vidljivo tamnjenje kože pa kako se sa skijanja ne biste vratili isušenoga i opečenog lica (posebno usana), svakako ponesite i malo putno pakiranje kreme za sunčanje.

Osim ozbiljnih ozljeda glave, veoma su neugodni i opasni različiti lomovi i uganuća, a da biste ih spriječili, mogu vam barem donekle pomoći dobre pancerice prilagođene vašemu stopalu. Dakle, pancerice nikako nisu jedan od onih dijelova opreme pri čijoj bi nabavi trebalo štedjeti: pancerica koja čvrsto drži vaše stopalo i gležanj u položaju u kojemu trebaju biti može igrati veoma važnu ulogu u sprječavanju potencijalnih ozljeda. Naravno, da do pada koji može uzrokovati mogući lom ili uganuće uopće ne bi došlo, važno je prije samoga skijanja dobro pripremiti skije: provjeriti na koju su kilažu skijaša namješteni vezovi (ako je skije prethodno koristio drugi skijaš), naoštriti rubove i namazati klizne površine.

Kad se opskrbite dobrom opremom za skijanje, a kako odmor na snijegu ne bi protekao u znaku upale mišića i različitih istegnuća, važno je poraditi i na dovođenju tijela u određeni stupanj kondicije. Stoga, prije samoga skijanja pripremite svoje tijelo na napor koji ga očekuje na snježnim padinama odradivši barem nekoliko laganih treninga.

Izvor: Jgl.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji