Red Purple Black

Skijajte na snijegu i na plus 32!

IspisE-mail

I LJETI U PANCERICAMA
Skijaški svijet obišla je vijest o izumu koji bi, u uvjetima globalnog zatopljenja, "ovisnike o bijelom prahu" mogao riješiti glavnog uzroka njihovih glavobolja – kroničnog nedostatka snijega. Revolucionarno rješenje, nazvano "Snow factory" (Tvornica snijega), dolazi iz pogona čuvenoga talijanskog proizvođača topova za zasnježivanje, tvrtke "TechnoAlpin", i omogućuje proizvodnju pahulja i time bijelog pokrivača na čak 32 Celzijeva stupnja.

Usporedbe radi, snježni topovi kakve se može vidjeti danas na skijalištima u funkciju mogu tek kada se temperatura spusti dva stupnja ispod nule. Laički rečeno, takav stroj mogao bi ovih dana proizvesti snijeg na bilo kojoj dalmatinskoj rivi.

Talijanski stroj radi na posve drukčijem principu u proizvodnji suhih snježnih pahulja, koje zapravo nastaju unutar temperaturno reguliranog vodenog kontejnera. On u sebi ima ugrađen veliki ohlađeni cilindar (bubanj) gdje se formiraju pahulje prije negoli pokretnom trakom budu izbačene na tlo. Najrevolucionarnije je u svemu tome što je za proizvodnju snijega unutar takvoga pogona po minuti rada potrebno 60-80 litara vode, dok je to kod današnjih uređaja, čak i najnovije generacije, to čak 455 litara. S druge strane, talijanska "snježna tvornica" treba četiri do pet puta više struje, a i cijena joj je prilično paprena – jedna proizvodna jedinica košta 345 tisuća funta, ili 15 puta više od standardnog topa (oko 20 tisuća funta).

Međutim, to nije spriječilo "Boreal Mountain Resort" u Kaliforniji da ga uvedu prvi u svijetu, na spustovima blizu Lake Tahoe. Koristit će ga u adrenalinskom parku za skijaše i snowbordere za formiranje skokova i pruga. Prvi će skijaši novi snijeg isprobati već 18. lipnja, kada se planira otvoreni dan, te početkom srpnja. Sam proizvođač poručuje da njihovo novo rješenje nije zamjena za postojeće topove kakve i sami uvelike proizvode, nego da je riječ o dva komplementarna sustava.

"Snow factory", po njihovu mišljenju, dobra je solucija za skijaške utrke koje se organiziraju u velikim gradovima poput Münchena ili Moskve, te najkritičnije dijelove skijališta ili čak ledenjaka tijekom ljetne ili rane jesenske sezone, kada se topovi ne mogu pokrenuti zbog visokih temperatura.

Koliko će izdržati?

– Glavna je kvaka u tome koliko će snijeg izdržati na, primjerice, 32 stupnja. On je toliko zaleđen da će trajati duže nego što mislite, ali će se pretvoriti u vodu što je više Celzija u zraku – pojasnio je za Outside Online Robin Smith, glavni čovjek za strategiju i razvoj američkog ogranka "TechnoAlpina".

Prve reakcije skijaša od Novog Zelenda do Argentine su superpozitivne.

– Još prije dvije ili tri godine – kaže nam Blaženko Granić, vodeći dalmatinski ski-ekspert – počelo se govoriti da je takvo rješenje pri samome kraju. Prije toga bilo je riječi da su moguće rješenje freonske cijevi koje bi se postavljale ispod površine i poput kakvoga hladnjaka spuštale temperaturu podloge i omogućavale da se snijeg zadrži, odnosno ne topi u tom prvom dodiru. Sve ovo što je sada predstavljeno s rješenjem "TechnoAlpina" je, jednom riječju, fantazija, ali će do široke upotrebe proći dosta vremena.To bih vam usporedio s formulom 1: ona je najbolji auto na svijetu, ali se ne vozi po gradu.

I Granić kaže da je najvažniji dio izuma to što je radikalno smanjena potrošnja vode u proizvodnji snijega, pa time i čuvanja zaliha, a s čime najviše kubure skijaški centri, jer su sve veće potrebe.

Inače, prema iskustvu jednoga poznatog slovenskog skijališta, omiljene destinacije Hrvatima, kubični metar umjetnog snijega, ovisno o meteorološkim uvjetima, njih košta od 10 do 50 eura, a kod neke konkurencije se zna popeti i na 100 eura. S manje vode, i cijena će sutra, kada se talijansko rješenje usavrši, biti znatno niža.

Bagarić s Kupresa: To mi je nevjerojatno

I na Kupresu, splitskoj kućnoj planini, već godinama najveći je problem snijeg. Vlasnik skijališta na Čajuši Zvonko Bagarić uložio je milijune u sustav zasnježivanja, ali mu planove iz godine u godinu kvare visoke temperature. Iz jednog kubika vode on danas može proizvesti od 2,3 do 2,5 kubika snijega.

– "TechnoAlpin" je renomirani proizvođač, jedan od najjačih u svijetu u svojoj branši. Rješenje o kojemu se govori traži dosta odgovora, jer mi je nevjerojatno to što pogon može raditi i na plus 32 stupnja. Tehnologija ide naprijed i na tome neće stati. Rješenje za ovu vrstu problema traži i tržište diljem svijeta – kazao nam je Bagarić.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji