Red Purple Black

Livnjaci se spremaju izgraditi skijaški centar na Kamešnici

IspisE-mail

LIVNO - Ono što je još u doba Austro-Ugarske jednim dijelom postojalo, a o čemu se do sada vrlo malo znalo, Livnjaci se vrlo ozbiljno spremaju ne samo revitalizirati, već i razviti do te mjere da bi to, ponajprije sa stajališta razvitka zimskog turizma i ukupnog gospodarstva, moglo predstavljati pravi bum za ovaj kraj.
Riječ je o izgradnji skijaškog centra na Kamešnici, ideji koja je potekla od strane predstavnika općinske vlasti, i što je najbitnije, ideji koju je kao takvu bezrezervno podržala i struka. Posrijedi je predstudija koju je izradila hrvatska tvrtka "Modrić". Glavni preduvjet za to je rekonstrukcija nekadašnje jedine putne komunikacije Livno-Split, odnosno Livno-Sinj, one preko Vagnja.
A da se Livnjaci u ovom slučaju ne zanose nebuloznim idejama, barem kada je o struci riječ, dovoljno je kazati da je glavni autor spomenute studije prof. Josip Modrić šesterostruki prvak bivše države u alpskom skijanju, trener i nositelj ISIA licencije, sudac i postavljač staza i postrojenja u skijanju.
Uz to je autor i suradnik u izradi više od 50 studija, te organizator brojnih sportsko-rekreativnih objekata za ljetni i zimski turizam. Među onima koji su bespogovorni zagovornici izgradnje zimskog centra na Kamešnici je i naš poznati alpinist Stipe Božić.
Javno predstavljajući studiju izgradnje ovoga zimskog centra, njezini autori su istaknuli idealne uvjete koji za to postoje na Kamešnici. Bio bi to zimski centar koji bi se mogao pohvaliti izuzetno dugim skijaškim stazama čija bi visinska razlika na pojedinim mjestima prelazila i 800 metara, što je idealno za natjecanje u brzim skijaškim disciplinama.
Uz korištenje snježnih topova, ovaj centar bi mogao biti u svojoj punoj funkciji od polovice prosinca do početka svibnja i zahvaljujući tom centru, kompletan turizam na ovom području dobio bi veliki zamah, ne samo zimski.
Visinska razlika na pojedinim bi mjestima prelazila 800 metara, što je idealno za natjecanje u brzim skijaškim disciplinamaAutori studije vrlo oprezno su izračunali i kako bi se kompletna uložena kreditna sredstva u realizaciju ovog projekta mogla vratiti u roku od 15 godina.
U svakom slučaju, Livnjaci su oduševljeni ovom idejom. Nakon što su čuli riječ stručnjaka, sada su, čini se, postali još zagrijaniji za rekonstrukciju ceste Livno-Sinj. Inače, na realizaciji tog projekta, kojim bi se, među ostalim, skratio put između Livna i Splita za dvadesetak kilometara, a između Livna i Sinja mnogo više, vrlo intenzivno rade predstavnici Livna i Sinja. Za tu namjenu i Vlada federacije BiH nedavno je izdvojila 500 tisuća KM.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji