Red Purple Black

Prve prognoze ipak su bile krive? Studeni će biti hladan, a zima bi konačno mogla biti oštra

IspisE-mail

NA KRAJU smo listopada. Ovaj vikend je bio već jako prohladan na kontinentu, a već sutra stiže promjena vremena. Studeni bi trebao biti prohladan i suh.

Međutim, nakon malo južine ovih dana slijedi opet hladan kraj mjeseca. Ako se ostvare prognoze, to će biti prvi mjesec hladniji od prosjeka u posljednjih gotovo pet godina. Nakon legendarne veljače 2012. godine, samo je listopad u većem dijelu zemlje kategoriziran kao normalan, a svi ostali mjeseci bili su manje ili više topliji od prosjeka.

Uragani poremetili proračune

Naime, snažna sezona uragana, kojih je ove godine zabilježeno 10, od kojih je čak pet bilo kategorije iznad tri, također utječe na vremenska kretanja. Snažni poremećaji poput uragana i tajfuna pojačavaju prijenos toploga zraka prema polovima, što onda rezultira time da se polarni zrak spusti južnije nego inače. Međutim, osim što su poremetili prirodu, poremetili su i proračune. Listopadsko vrijeme je inače jako važno za prognozu zime.

Prije svega, zima ovisi o količini polarnog leda kojega je sada znatno manje od prosjeka. Ključan parametar za prognozu zime na sjevernoj hemisferi je listopadski snježni pokrivač, posebno euroazijski. Njega je znatno više od prosjeka, cijelo područje Sibira je prekriveno snijegom. Zatim je tu i temperatura sjevernog Atlantika koji je ovih dana topliji od prosjeka. Naravno, niz parametara cirkulacije u nižim i u višim slojevima atmosfere također utječe na dugoročnije procjene prognoze.

Ipak hladna zima?

Stoga, uslijed uragana i tajfuna, te sagledavši aktualnu situaciju na polovima i količinu snijega, ovi prediktori ukazuju na to da su prve prognoze koje su izračunate prije listopada mogle biti u krivu, prognozira meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Zasad je već izvjesno da je hladnoća rano počela te da u studenome ne treba očekivati veće i trajnije južine nego nastavak prohladnog vremena. Što se nastavka zime tiče, pričekat ćemo da računala probave sve ove parametre i da vidimo hoće li doista pogodovati onima koji navijaju za malo praviju zimu.

Izvor : Index.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji