Red Purple Black

Ultimativni vodič cijena u šest top europskih skijališnih destinacija

IspisE-mail

Saznajte sve o dnevnim i tjednim cijenama ski-karata, cestarinama, cijenama u restoranima i kafićima, trgovinama i pravilima oko zimske opreme za automobile

Nekada davno na skijanje smo išli s devizama u džepu i vječitim dvojbama: Hoće li biti premalo ili previše? Koliko ćemo izgubiti na tečaju, za što nam sve treba i za koliko ćemo „probiti“ proračun?

Već i prije samog odmora bili smo u stresu oko plaćanja i neka nam bubica u glavi nije dala da se do kraja opustimo. Danas nam je za to potrebna isključivo kartica kojom rješavamo sva plaćanja. Bilo da je riječ o autocesti, toplom čaju na skijalištu ili podizanju gotovine bez naknade, s karticom putujemo i odmaramo se bez stresa. Kako? Donosimo vam vodič kako dobro isplanirati putovanje bez dodatnih troškova zbog tečajne razlike.

Novac za putovanje bit će vam naravno nužan ako se zaputite u jedno od skijališta Slovenije, Austrije, Italije, Francuske, Slovačke ili Švicarske, ali zaboravite na traženje sitnih eura po kući jer karticom lako stižete do željenog odredišta – samo je provučete na izlasku s autoceste ili njome platite vinjetu. Na mnogim prodajnim mjestima moguće je i beskontaktno plaćati karticama, što je još jednostavniji i brži koncept jer ne zahtijeva ukucavanje PIN-a ili potpisivanje računa.

Najveći su trošak smještaj i putovanje. Ako idete na skijanje, dobra su ideja tzv. najranije (first minute) ponude koje rezervirate znatno unaprijed. Točnije nekoliko mjeseci prije, a prve ponude možete pronaći već u listopadu. No istodobno preporučujemo da za te ponude uplatite i osiguranje od otkazivanja putovanja jer nikad ne znate što se u tri ili četiri mjeseca može dogoditi, a jednom kad potpišete ugovor, putovanje morate platiti bez obzira na to idete li ili ne.

Ako imate djecu školske dobi, vjerojatno možete otputovati isključivo početkom siječnja kada su školski praznici, a kada su apartmani i hoteli već odavno puni i cijene više.

Ali ako već možete birati, rezervirajte smještaj početkom sezone od kraja studenoga pa do Božića ili krajem sezone od sredine ožujka jer su cijene smještaja i ski-karata tada dosta niže.

SLOVENIJA

Ako se odlučite putovati automobilom, trebat će vam vinjeta za autoput. Slovenske vinjete prodaju se na benzinskim postajama u blizini granice. Najkraći je rok trajanja vinjete 7 dana i košta 15 eura, no pripazite i kupite mjesečnu vinjetu koja košta 30 eura ako ostanete dulje od tjedan dana.

U Sloveniji je uporaba zimske opreme strogo datumski označena pa između 15. studenog i 15. ožujka vozila moraju biti opremljena zimskom opremom koju čine ili 4 zimska pneumatika (označena oznakama M+S, snježnom pahuljicom ili winter) i s minimalnom dubinom profila 3 mm ili 4 ljetna pneumatika s minimalnom dubinom profila 3 mm i pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku (priboru).

Pripazite

Trgovine su obično otvorene od 8 do 19 sati radnim danom te od 8 do 13 sati subotom.

Davanje napojnice nije baš uobičajeno, ali zaposlenici će je unatoč iznenađenju prihvatiti. U restoranima i barovima popularnih skijališta i odmarališta cijene su obično 20 do 25 posto više.

Ako želite kupiti proizvode po sniženoj cijeni, potražite u izlozima natpis „očistek“.

Kome se preporučuje

Slovenija je idealna za izlete vikednom te za učenje djece skijanju, dok roditelji uživaju u odličnoj gastronomskoj ponudi po povoljnim cijenama. Skoknite do mariborskog Pohorja, Krvavca ili Rogle.

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
29 do 32 eura za odrasle
16 do 20 eura za djecu
Tjedna karta:
130 do 160 eura za odrasle
80 do 100 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu7 eura
točeno pivo 0,5 litre2,20 eura
cappuccino1,3 eura
sok 0,33 litre1,9 eura
voda 0,33 litre1,25 eura

AUSTRIJA

Ako želite u Austriju na skijanje, cijena 10-dnevne vinjete iznosi 8,70 eura, dok za 2 mjeseca treba izdvojiti 25,30 eura. Vinjete možete kupiti i u HAK-u, ali najjeftinije će biti ako ih kupite na benzinskim postajama odmah poslije ulaska u Austriju. Koristan je podatak da na Šentilju na malom prijelazu postoji neugledna benzinska postaja, prva nakon granice s lijeve strane i ondje se prodaju najjeftinije vinjete.

Zimska je oprema obvezna od 1. studenoga do 15. travnja u razdoblju zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm ili ljetnih pneumatika s minimalnom dubinom profila 4 mm te lancima za snijeg na pogonskim kotačima.

Pripazite

Može vam se dogoditi da morate voziti iz manjega sela u najbliži veći grad da biste pronašli bankomat. Mjenjačnice rijetko može pronaći na skijalištima.

Kome se preporučuje

Austrijska su skijališta među najpoznatijima na svijetu i odlično uređena, ali nisu za gastronomske znalce jer se uglavnom nude kobasice i kiseli kupus.

Mayrhofen je zahvaljujući glečeru Hintertux skijašima privlačan cijele godine, ali najbolje je naravno zimi jer su tulumi legendarni i nađe se za svakoga ponešto, a ni cijene nisu pretjerane.

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
44 do 82 eura za odrasle
17 do 42 eura za djecu
Tjedna karta:
175 do 230 eura za odrasle
88 do 116 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu10 eura
točeno pivo 0,5 litre3,60 eura
cappuccino2,9 eura
sok 0,33 litre2,50 eura
voda 0,33 litre1,65 eura

ITALIJA

Nema vinjeta, nego se cestarine naplaćuju, ali su i brojne autoceste (petlje) oko većih gradova besplatne. Možete se poslužiti mrežnim kalkulatorom za računanje cestarina na internetskim stranicama talijanskih autocesta www.autostrade.it.

Zimska je oprema zakonski propisana na području doline Aosta i obvezna je od 15. listopada do 30. travnja. Na svim ostalim područjima uporaba zimske opreme obvezna je tijekom zimskih uvjeta vožnje. Dopuštena je uporaba zimskih pneumatika ili ljetnih pneumatika s lancima za snijeg.

Pripazite

Ljudi obično ne ostavljaju napojnice u talijanskim restoranima, kafićima i barovima jer je tzv. „coperto“ već uključen u račun.

Kome se preporučuje

U Italiji treba pomno birati destinacije prema afinitetima jer ima mjesta na kojima se fantastično skija, ali baš i nema noćnog života, kao i onih na kojima su staze tek solidne, ali su zabava i gastronomska ponuda sjajne.

Corvara i cijela Alta Badia poznate su po vrhunskim hotelima i restoranima s Michellinovim zvjezdicama, ali ima i pristupačnih mjesta za izlazak, uživanje u hrani i apres ski ludovanje. Ako ste više za tulumarenje, bolji su izbor Selva ili Canazei.

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
29 do 51 eura za odrasle
20 do 36 eura za djecu
Tjedna karta:
178 do 275 eura za odrasle
82 do 193 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu15 eura
točeno pivo 0,5 litre5 eura
cappuccino1,5 eura
sok 0,33 litre2,30 eura
voda 0,33 litre1,10 eura

FRANCUSKA

Također postoji sustav naplate cestarine na autocestama, kojem podliježu i veliki tuneli. Tako primjerice prolazak 11,6 km dugim tunelom Mont Blanc između Italije i Francuske košta 44,20 eura, a detaljne cijene cestarina možete pronaći na stranici www.autoroutes.fr.

Vozila moraju biti opremljena zimskom opremom kada se oglase zimski uvjeti (snijeg na kolniku) ili kada je prometnim znakom označena obvezna uporaba (lanci).

Pripazite

Sve više francuskih skijališta i apartmanskih kuća prihvaća plaćanje karticom kao polog umjesto gotovinskog plaćanja. Važno je da raspolažete s dovoljno sredstava na računu za pokriće iznosa pologa koji će biti rezerviran prilikom prijave, a domaćini će vratiti rezervirana sredstva nakon odjavljivanja i provjere apartmana.

Važno je i znati da plaćate gotovo dvostruko veći račun kad u restoranu ili baru pijete piće za stolom, nego kad pijete za šankom.

Kome se preporučuje

Staze u Francuskoj među najboljima su u Europi, ima tuluma i gastronomskih delicija, ali je put dalek i država razmjerno skupa.

Kompleks skijališta L´Espace Killy, koje se nalazi u francuskim Savojskim Alpama i obuhvaća Val d’Isère i Tignes, skijaški je raj na zemlji i savršeno mjesto za obiteljski odmor.

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
7 do 50 eura za odrasle
0 do 42 eura za djecu
Tjedna karta:
89 do 259 eura za odrasle
0 do 190 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu12 eura
točeno pivo 0,5 litre5 eura
cappuccino2,60 eura
sok 0,33 litre2,40 eura
voda 0,33 litre1,50 eura

SLOVAČKA

Potrebna vam je vinjeta koja košta 10 eura za tjedan dana ili 14 eura za mjesec dana. U razdoblju zimskih uvjeta vožnje obvezni su zimski pneumatici (M+S) s minimalnom dubinom profila 3 mm na svim kotačima. Dopuštena je uporaba ljetnih guma, ali s lancima za snijeg u prtljažniku.

Pripazite

Maksimalna dopuštena brzina u naseljenom mjestu smanjena je sa 60 na 50 kilometara na sat.

Korištenje kratkih svjetala obvezno je tijekom cijele godine, čak i u naseljenim mjestima.

Vozače koji krše cestovna pravila čekaju stroge kazne. Kazna za vožnju pod utjecajem alkohola koštat će vas od 200 do 1500 eura, dok je kazna za prebrzu vožnju 150 do 800 eura.

Kome se preporučuje

U Tatrama nećete nailaziti na gužve, nećete čekati u redu na žičaru i platit ćete obilan ručak samo 4 eura.

Većinom su staze kod mjesta Tatranská Lomnica plave i crvene, znači idealne za početnike i obitelji s malom djecom.

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
30 do 39 eura za odrasle
26 do 31 eura za djecu
Tjedna karta:
138 do 185 eura za odrasle
97 do 129 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu5 eura
točeno pivo 0,5 litre1,30 eura
cappuccino1,65 eura
sok 0,33 litre1,25 eura
voda 0,33 litre1 euro

ŠVICARSKA

Švicarska je specifična jer ima samo godišnju vinjetu koja stoji 34 eura.

Uporaba zimske opreme nije vremenski određena, obvezna je jedino tijekom zimskih uvjeta (snijeg na kolniku ili poledica) ili kada je to prometnim znakom označeno. Ako je istaknut znak s lancima za snijeg, onda to vrijedi za sva vozila osim onih s pogonom na sva četiri kotača.

Pripazite

Najskuplja je stavka na skijanju u Švicarskoj hrana te vas samo pizza može koštati 19 eura, večera 33 eura, a najobičnija kava 6 eura.

Davanje napojnica nije obavezno u Švicarskoj, no rado će prihvatiti ako uručite nekoliko kovanica.

Trgovine su obično otvorene ponedjeljkom od 14 do 19 sati, a od utorka do petka od 9 do 19 sati te subotom od 8 do 17 sati.

Kome se preporučuje

Skijališta su vrhunski uređena, a u nekima je gastronomska ponuda fantastična. No zbog cijena i nedostatka zabave idealna su za starije imućne parove. Wengen je skijalište namijenjeno obiteljima i nezahtjevnim rekreativcima..

Ski-karte

Dnevna ski-karta:
25 do 79 eura za odrasle
15 do 41 eura za djecu
Tjedna karta:
138 do 335 eura za odrasle
92 do 203 eura za djecu

Cijene

ručak u pristupačnom restoranu19 eura
točeno pivo 0,5 litre6 eura
cappuccino4,20 eura
sok 0,33 litre3,44 eura
voda 0,33 litre3 eura

Plaćanje karticom

Gdje god se uputite na skijanje, moći ćete plaćati na skijalištima svojom karticom, nevezano za to je li riječ o ručku ili kupnji u supermarketu. Najvažnija je činjenica što je plaćanje karticom bez naknade, a banke imaju povoljniju tečajnu stopu od one koju biste dobili ako mijenjate novac kod kuće prema stvarnom tečaju. Jedino za što će vas još uvijek tražiti gotovinu jesu polog za apartman i škola skijanja.

No čak i kada nije omogućeno kartično plaćanje, eure možete podići iz bankomata. Na većim skijalištima uvijek možete pronaći bankomat koji će vam isplatiti eure bez naknade.

Izvor : Tportal

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji