Red Purple Black

Službeno otvorena zimska turistička sezona na Jahorini

IspisE-mail

Proteklog vikenda na Jahorina je službeno  otvorena nova zimska turistička sezona, za koju je izražena nada da će biti bolja od prethodne. Predstavnik Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske Aleksandar Đurić potvrdio je na današnjoj konferenciji za medije podršku Olimpijskom centru Jahorina, zahvalivši turističkim radnicima koji su se i ove godine usprkos nepredvidivim uvjetima potrudili da sve bude spremno za otvaranje sezone.

Podsjetio je da Jahorina i bez snijega predstavlja veliki potencijal, dodajući da sve na ovoj planini na nastavak rada obavezuje i činjenica da Jahorinu posjećuje veliki broj turista i to ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Srbije, Hrvatske i Slovenije te drugih zemalja svijeta.

Rekao je da će Jahorina ponuditi i novi sadržaj tubinga na planini koji će biti dostupan i najmlađima, a iako visina i kvaliteta snijega limitira dužinu zimske turističke sezone, najavio je da će biti ulagani napori da se i onima koji ne dođu na Jahorinu samo zbog skijanja ponudi što je više moguće različitih sadržaja.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija naglasio je ogroman značaj Jahorine u razvoju turizma, ali i privrede, te je izrazio stav da je potrebno više raditi kako bi se infrastruktura na planini učinila prihvatljivijom posebno kada je u pitanju osnježavanje staza.

Podsjetio je da je Jahorina turistička destinacija koja nudi oko 5.000 smještajnih jedinica te je ocijenio da se ovakvim smještajnim kapacitetima rijetko koja planina može pohvaliti, dodajući da je Jahorina, pored Kopaonika u Srbiji, u proteklim godinama najviše napredovala kada je u pitanju poboljšanje kapaciteta.

Osnježivanje staze prioritet broj jedan

“U potpunosti osnježene staze biće u narednom periodu prioritet broj jedan”,pojasnio je, pozivajući sve one koji su zainteresirani za bavljenje turizmom i ugostiteljstvom da to učine upravo na ovom mjestu.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Goran Brčkalović podsjeća da je Jahorina imala dvije “zelene sezone” što je uticalo na daljnja ulaganja, te je posebno naglasio da je potrebno osnježiti veći broj staza budući da je na ovoj planini sada to učinjeno na tek 12 posto njih.

“Vremenske prilike  nam pogoduju za proizvodnju umjetnog snijega, a staza Skočine duga 1.300 metara i široka između 20 i 40 metara trenutno ima 30 do 40 cm snježnog pokrivača te se nadamo da će ona izdržati teret cijele sezone”- rekao je Brčkalović.

Govoreći o popunjenosti kapaciteta, iznio je podatak da je na planini trenutno rezervirano 60 do 70 posto smještaja, odnosno već imaju oko 3.000 rezervacija bez obzira na količinu snijega.

Budući da se veće količine snijega očekuju već narednog tjedna, izražena je nada da će u narednim danima sve staze olimpijske planine biti u funkciji.

Olimpijski centar Jahorina u suradnji sa Turističkom organizacijom Istočno Sarajevo je povodom početka skijaške sezone organizirao bogat zabavni program, a posjetioce na Jahorini su zabavljali članovi grupe “Galija”.

Staza Skočine

Staza Skočine će biti i u narednom periodu otvorena za skijanje jer je formirana odlična podloga sa umjetnim snijegom u visini od 30 cm, te ćemo ujedno nastaviti proizvoditi umjetni snijeg, kad god se stvore povoljni uvijeti za to. Trenutna cijena ski karte za šestosjed Skočine iznosi 18 KM za odrasle i 15 KM za djecu. Radno vrijeme šestorosjeda Skočine je od 09:00 do 16:00 sati.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji