Red Purple Black

SIBIRSKA FRONTA Stižu nam temperature do -15 °C, a Dalmaciju će prekriti snijeg

IspisE-mail

HLADNA fronta koja stiže iz Sibira premješta se prema Europi, te se očekuje da će snijegom prekriti cijeli Balkan. Osim u kontinentalnim krajevima i u gorju, snijeg se očekuje i u Dalmaciji te Dalmatinskoj zagori, predviđaju prognostičari, a prve pahulje mogle bi pasti već - sutra.

Prema najavama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg bi se u Dalmaciji mogao i zadržati.

Stiže prava zima

Međutim, mnogo neugodnija vijest od samog snijega bit će izrazito niske temperature. Hladna fronta, koja već sada jača na području Italije i Slovenije, temperature će spustiti i do - 15 stupnjeva. Prema podacima koje je objavio Istramet, najveći udar fronte bi trebao biti upravo na unutrašnjost Dalmacije. Ondje će, pretpostavlja se, biti i najniže temperature.

U kontinentalnoj Hrvatskoj uobičajene će biti temperature od -10 °C, u Zagrebu od -5 do -7 °C, a u Gorskom kotaru i Lici temperature će biti od -9 do -13 °C.

Meteorolozi najavljuju i orkanski vjetar, posebice u Dalmaciji gdje će puhati bura, a past će i zavidna količina snijega koja bi se trebala zadržati.

Prema prvim prognoza, snijeg će se zadržati u Dalmaciji, Gorskom kotaru te u južnim dijelovima Slavonije, odnosno u posavskom dijelu Hrvatsku. Visina snijega, prema procjenama, ipak ne bi trebala prelaziti 15 centimetara.

Mogućnost snijega duž obale sjeverne Afrike, zatrpavanje Balkana uz ekstremne temperature...sve nas to očekuje krajem dekade.

Prema trenutnim izračunima modela u Istri i na Kvarneru će se zadržati suho vrijeme bez većih ekstrema!

Izvor: Index.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji