Red Purple Black

STIGLA HLADNA FRONTA Na Dinari prvi snijeg i osjet hladnoće -6°C, pijavica između Splita i Brača

IspisE-mail

STIGAO NAM JE PRVI HLADNI PRODOR OVE JESENI
Najavljena promjena vremena stigla je u Hrvatsku. Hladna fronta sa sjeverozapada prvo je dosegnula kontinentalni dio zemlje. Tamo još noćas bilo toplo, a onda je ujutro počeo pad temperature zraka s kišom. Lokalno je palo 30 litara kiše po kvadratnom metru. U 13 sati temperature u unutrašnjosti su od 7 do 12°C.

Kiša i zahlađenje potom su zahvatilo Liku i Gorski kotar. Na Zavižanu je počeo padati snijeg uz 0°C. U ranim popodnevnim satima fronta je prišla samom Jadranu.  Zbog toga se jače naoblačilo, a ponegdje je počela kiša. Jutarnju južinu sve više zamjenjuje bura koja već sada podno Velebita ima olujne udare.

HAK javlja da od 13 sati zbog bure samo osobna vozila smiju prometovati na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica, a ograničenja zbog vjetra ima i drugdje. Sljedećih sati bura će dodatno pojačati.

U 14 sati najniža temperatura zraka u Dalmaciji izmjerena je na Dinari, točnije na meteorološkoj potaji na planinarskom skloništu Puma, ispod vrha Velika Duvjakuša na 1630 m nadmorske visine. Tamo je temperatura zraka pala na 1,9 Celzijeva stupnja, a kiša je prešla u slab snijeg. Bura puše s udarima 60 km/h, pa je tamo osjet hladnoće -6°C! Podatke s Dinare uživo možete pratiti ovdje.

Da hladnoća u ovaj termin još nije prodrla puno južnije svjedoči izmjerenih +10°C na Svetom Juri na Biokovu, iako je se ova lokacija nalazi na 1762 metra nadmorske visine.

Uz obalu je danas posvuda bilo iznad 20 stupnjeva, ali je u ranim popodnevnim satima i tamo počeo postupan pad temperature zraka.

Oko 12 sati i 30 minuta Crometeo članovi iz raznih dijelova Splita dojavili su i snimili pijavicu iznad Bračkog kanala. Nije se dugo zadržala i nije uspjela stići do kopna.

Glavnina promjene vremena očekuje nas u drugom dijelu dana, a za vikend će biti sunčano i prohladno. Bura će biti jaka još sutra, a u nedjelju će potpuno stati.

Izvor: Dalmacijadanas.hr

KOMENTARI

Prijatelji