Red Purple Black

Uspon i turno skijanje na Bjelolasici

IspisE-mail

ZIMSKE ČARI HRVATSKE PLANINE
Jednom davno, u grda vremena, skupina vojnika prolazila je kroz mećavu i smrznula se. Njih 26 je umrlo od smrzavanja a još 150 je imalo posljedice od ozeblina. Ova hrvatska verzija puno poznatijeg Igmanskog marša bio je povod da se organizira i jednom godišnje održava memorijalni uspon na Bjelolasicu, upravo u znak sjećanja na stradale vojnike.Vremenom se naziv uspona promijenio, kao razlog, ali nisu termin i volja planinara i turno skijaša za usponom u zimskim uvjetima sredinom veljače na Kulu, najviši vrh Bjelolasice.

Tom prigodom GSS Delnice osigurava uspon, organizatori osiguravaju okrepu uz put i grah s kobasicom po povoljnoj cijeni. Bjelolasica je gotovo svima pristupačna dobrim cestama, Istrijanima, Dalmatincima, općenito sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a koliko se moglo čuti, nije mali broj ni Slovenaca, što svjedoči o zanimljivosti ture.
Velike količine snijega, prema riječima organizatora i do 1,5 m, ove godine su otežale uspon, ali olakšale spust tzv. "bob stazom" strmom padinom niz koju su se planinari spuštali na stražnjicama.

Bjelolasica je poznata kao skijalište za alpsko skijanje, bar bila dok se nisu ugasili liftovi i izgorjeli objekti. Preblizu moru, preniska, iako često ima snijega, južina je relativno brzo otopi. Zbog toga je kratka i nesigurna ski sezona, te se investitori ne usude ozbiljnije investirati u ove krajeve kako bi nam omogućili ostavljanje kuna u Hrvatskoj umjesto u Alpama. Bar što se tiče alpskog skijanja.

Zato je Bjelka, kako joj tepaju, meka za turno skijaše. Osim starog skijališta, zapravo je cijela atraktivna.  Na žalost, relativno je malo turno skijaša koji uglavnom znaju gdje, što, kako i nekom neupućenom uopće nije lako, čak i u doba interneta, naći informacije o mogućnostima turno skijanja u ovim krajevima. Jedan od težih uspona, ali i spustova zbog strmine i šume je onaj koji ide iz Begovog Razdolja do Kule, najvišeg vrha cijele planine (1534 m nv).
Idealna prilika za turno akciju je u sklopu tradicionalnog uspona na Bjelolasicu. GSS osigurava, kupi umorne ili ozlijeđene po potrebi motornim sanjkama, s kojim vuče skijaše po ravnom konopima ako treba (skijering).
Počelo je s lijepim, sunčanim vremenom, uslijedio je teži uspon zbog velike količine snijega, a nastavilo se s upozorenjem GSS-a da se brzo gubimo s vrha zbog moguće mećave koja dolazi. Nije potrebno puno da planina pokaže svoju ćud. Unatoč tome, veselim Dalmatincima nije smetao jak vjetar da proslave nečiji rođendan uz baklju.

Općenito, teško ćete vidjeti toliko najsmijanih veselih ljudi u toplom shopping centru kao u mećavi na Bjelolasici... Uslijedio je relativno kratki spust kroz šumu i ponovna duga hodnja do Begovog Razdolja, najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj. Na kraju zasluženi grah s kobasicom koji je očito lakše pripremiti u velikim količinama od nekog jela sa zeljem po kojem je cijeli kraj poznat. Snježina u Gorskom kotaru mami na nove ture i izazove. Kad nam već do pravih skijališta treba puno vremena, možda je jedna od zgodnih alternativa turno smuka, koja nam je puno dulje u tradiciji. Svakako bolja za kardiorespiratorno i općenito fizičko zdravlje.
Uz to otvara brojne nove vidike i mogućnosti. Stoga, unajmiti ski turno opremu, cucke na skije i u akciju, dok još ima snijega.

KOMENTARI

Prijatelji