Red Purple Black

Zanimljivosti: Dajte snijega, tvornicu amo

IspisE-mail

IDEJE I REALIZACIJE
Tvornice snijega i nisu tako velika novost, u uporabi su već desetak godina. Ideja je jednostavna. Klasični topovi raspršuju vodu koja se ledi na hladnom zraku te kao snijeg pada na tlo. Problem je što treba čekati dovoljno hladan zrak, tj. niske temperature kako bi se snijeg proizvodio. Tvornica snijega cijeli proces pretvaranja vode u snijeg obavi u zatvorenom prostoru, obično kontejneru gdje se zrak hladi hladnjacima na sličan način kao u zamrzivaču, potom ispumpava van.

Tvornice snijega se ukrcavaju i iskrcavaju na dizalicu, kamion, vlak, brod; na isti način kao i obični kontejneri, te ih je lako premještati uokolo. Ograničenje je naravno blizina vode koja se povlači, blizina izvora el. energije s dovoljnom snagom, te je ispumpavanje ograničeno na udaljenost 200 m od tvornice. Tvornica snijega može raditi na temperaturama i do +26 °C a preporučuju se ipak temperature ispod 15 °C. Jedna tvornica može u proizvesti i do 2 t snijega po satu. Zbog velike potrošnje električne energije, proizvedeni snijeg je ipak preskup da bi se cijela skijališta pokrivala s njim.

Tvornice nisu zamišljene kao jedini izvor snijega na skijalištima nego kao dopuna postojećem umjetnom i prirodnom snijegu. Koriste se i za posebne događaje kakav je bio "Utrka legendi" koji se održao u središtu Zagreba. Svi znamo da svake sezone organizatori Snježne kraljice na Sljemenu strepe od južine i koriste svaku priliku za proizvodnju snijega kad uvjeti dozvole. Ponekad to znači višednevno-noćnu borbu i rad a čak dva puta se utrka unatoč uloženom naporu nije ni održala. Stoga je malo čudno što je poprilično tiho prošla vijest objavljena u proljeće kako je grad Zagreb kupio dvije tvornice snijega za šest milijuna kuna. One bi trebale jamčiti "austrijsku sezonu" i iznad Zagreba. Ovih dana su puštene u probni rad, što se može vidjeti i na FB stranici skijališta. Vrlo je neobično igrat se u snijegu na +20 °C. Krađa i branje tuđih trešanja s drveta pa bijeg na sanjkama više i nije vic nego sasvim moguća situacija.

Kad se čovjek malo zanese u snovima, vidi kako i neke otpisane planine sada imaju priliku za postati kakvim-takvim ski centrima, barem one koje imaju u blizini vode i jeftinu električnu energiju koju ne treba transportirati. U Dalmaciji imamo hidroelektrana a i neke termoelektrane se trebaju graditi. Ski sezona na Biokovu i nije više tako nemoguća.

KOMENTARI

Prijatelji