Red Purple Black

Drevni crteži govore da su skijanje izmislili Kinezi

IspisE-mail

PEKING - Crteži lovaca na stijenama u pokrajini na sjeverozapadu Kine mogle bi biti dokaz da su Kinezi skijali još u starijem kamenom domu (do 35.000 godina prije Krista), piše u ponedjeljak agencija Xinhua. Crteži u planinama Altaj u autonomnoj pokrajini Xinjiang (zapadna pokrajina Vanjske Kine, sjeverno od Tibeta) "prikazuju ljude koji love dok skijaju i prema tome areholozi dokazuju da je područje Altaja bilo mjesto na kojem se skijalo prije 100 do 200 stoljeća", navodi agencija.

Wang Bo, istaknuti istraživač iz Pokrajinskog muzeja Xinjiang tvrdi da su na slici prikazane četiri osobe kako gone stoku i konje, od kojih troje na nogama imaju duge pravokutne daske i motke u rukama, te iz toga zaključuje da su ti instrumenti "skije i skijaški štapovi".

"Stručnjaci drže da su crteži na stijenama u Altaju najraniji arheološki dokaz koji pokazuje da su ljudi skijali u davnim danima i govori da je skijanje izmišljeno u Altaju", prenosi agencija.

Kinezi si pripisuju zasluge za brojne invencije, uključujući barut, papir, golf, nogomet, tjesteninu.

Planinski lanac Altaj prostire se na području od približno 2.000 kilometara od pustinje Gobi do zapadnog Sibira i prolazi kineskim, mongolskim, ruskim i teritorijem Kazahstana.

Skijanje svakim danom ima sve više pristaša u Kini pa tako srednja klasa uživa na obroncima oko glavnoga grada Pekinga koji su svakog vikenda tijekom zime pretrpani skijašima.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji