Red Purple Black

Hoće li Dalmatinci u trošak skijanja računati i trošak testiranja?

IspisE-mail

OTVORENO BLIDINJE, OTVARA I KUPRES
U nekim drugim uvjetima, poklonike skijanja i svih drugih zimskih radosti, naša tablica s visinama snijega i radom skijališta u okružju i više bi nego zadovoljila, no epidemiološke mjere kao i mjere pri prelasku granice za vrijeme pandemije, stvaraju drugačiji efekt.

A stanje na skijalištima je i više nego dobro. Svakodnevno rade skijališta na Vlašiću, Jahorini i Bjelašnici. Odnedavno je s radom započelo i skijalište na Blidinju, a u petak, 8. siječnja, otvaranje staza i pokretanje dvosjeda i četverosjeda najavili su i na skijalištu Adriaski hotela na kupreškoj Čajuši. Početak rada najavili su za dan kasnije, u subotu, i na Stožeru. Jedini koji još ne najavljuju početak rada skijališta jer još uvijek nemaju dovoljnih količina snijega su oni na Rostovu. Iako se i tamo uskoro nadaju novom snijegu i otvaranju staze.

Na skijalištima ima od 30 cm snijega pa sve do više od 140 cm, koliko je zabilježeno na Bjelašnici, staze se uređuju i svaki dan su spremne za skijaše.

Upravo su dobri uvjeti na obližnjim skijalištima i na blagdan Sveta tri kralja na skijanje u susjednu BIH odveli i veći broj Dalmatinaca, koji su očito ljubav prema skijanju bili spremni platiti i jednim testiranjem na virus Covida.
Naime, Hrvati na skijalište u susjednu BIH mogu otići bez problema, no pri povratku u Hrvatsku dužni su na granici predočiti  negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Ako se nisu testirali, moraju obaviti testiranje u svom gradu, naravno o svom trošku.
Vidljivo je da su neki spremni u trošak skijanja u BIH  uvrstiti i trošak testiranja, a sve kako bi uživali u snijegu.

Zanimljivo je da su nadležni na Jahorini omogućili testiranje PCR testom zainteresiranim gostima, odnosno za cijenu od 105 do 140 maraka testiranje možeš obaviti na nekoliko lokacija, čime olakšavaju hrvatskim gostima povratak u domovinu.

No, oni koji žele otići skijati u Sloveniju više dana, testiranje će morati obaviti dva puta, jer negativan nalaz moraju pokazati na ulazu u Sloveniju te potom i na povratku u Hrvatsku....  Ako je riječ o jednodnevnom skijanju jedinstveni PCR test u okviru predviđenih 48 sati trebao bi biti dovoljan.

Svakako, vrijedi razmisliti i odvagnuti sve mogućnosti pa donijeti razumnu odluku otići na skijanje ili ne. No, ipak svatko će to odlučiti najbolje za sebe. BIH skijališta su spremna!

Foto: Blidinje nature park

KOMENTARI

Prijatelji