Red Purple Black

METEOROLOGIJA Zaljubljenici se okupili se na www.crometeo.info

IspisE-mail

SPLIT - Koliko vas je samo puta iživcirala neprecizna, pogrešna ili uopćena vremenska prognoza? Često nam meteorolozi serviraju ono što i sami vidimo, a od dugoročnih prognoza bježe kao vrag od tamjana. Dugo je Državni hidrometeorološki zavod držao monopol na vremensku prognozu. No napokon su dobili dostojnu konkurenciji.  I to u obliku internetske stranice www.crometeo.info koju uređuju amateri. Vrijedni zaljubljenici u vremenske (ne)prilike prvi su najavili i dolazak aktualne sibirske zime u Hrvatsku.

Ujedinio ih internet
 Svi članovi ekipe koja danas radi na našoj stranici odmalena se zanimaju za meteorologiju. Ujedinio nas je internet. Točnije, njegova popularizacija i olakšana dostupnost. U jesen 2004. godine na internet sam lansirao meteorološki forum, no nisam vjerovao da će biti takav odaziv  prepričava Rade Popadić, student Pravnog fakulteta u Splitu, pokretač današnje stranice crometeo info.

 U desetak dana stvorila se jezgra današnjeg uređivačkog tima iz Hrvatske i Slovenije. Tada je sve krenulo  kaže Popadić.
Forum je polako rastao, a na njemu su objavljivane prognoze za iduća dva-tri dana, potom za tjedan pa i više.

 Nakon pet mjeseci, u 2005. godini skupili smo stotinjak članova. Stoga smo u svibnju pokrenuli prvi hrvatski meteorološki portal  kaže Popadić.

Zajedljivi komentari
Na adresu urednika stranice ponekad stižu i zajedljivi komentari kako oni samo prepisuju podatke s drugih internetskih stranica u Europi.
 Na internetu postoje javne sinoptičke karte, ali one su prosječnom čovjeku nerazumljive.  Mi se, naravno, koristimo tim kartama, ali ih naši forumaši koji se bave sinoptikom čitaju i prognoziraju kako će se situacija razvijati. Imamo niz motritelja vremena koji nam pomažu u davanju prognoza  kaže  Popadić.

Izvor: Večenji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji