Red Purple Black

Na Kupreškoj visoravni niču velika vikend naselja

IspisE-mail

KUPRES - Na kupreškoj je visoravni 60 Slavonaca napravilo vikend kuće, toliki broj je i Zagrepčana, a po riječima domaćih, novo vikend naselje na Čajuši doslovce su okupirali Dalmatinci od Dubrovnika do Zadra, koji su tijekom sezone kupnjom stanova na Kupresu napravili pravi bum. Do sada je u starom vikend naselju Čajuša 1 parcelizirano i prodano 500 vikend kuća, a u novom naselju Čajuša 2 više od 300 parcela, gdje je i sagrađena kompletna infrastruktura. Pored ta dva vikend naselja, regulacijskim je plaom predviđena i gradnja naselja Čajuša 3, gdje je samo dopuštena gradnja ekskluzivnih vila i hotela.

Vrtoglav rast cijena

Cijena zemljišta na Kupresu vrtoglavo raste. U odnosu na prošlu godinu porasla je sto posto. Računajući kompletnu infrastrukturu, do građevinske dozvole, za četvorni metar plaćano je 10 eura. Kolika je potražnja dovoljno govori činjenica da je u gradu sve pokupovano radi gradnje stanova za tržište. Na proljeće će početi gradnja triju kolektivnih stambenih objekata.

Sve što je bilo na tržištu pokupovano je. Svi Srbi koji se ne žele vratiti prodali su svoje kuće. U početku su to relatino jeftino davali, a sada već znatno skuplje. Siguran sam da bismo, da imamo deset puta veće kapacitete, mogli odgovoriti potražnji kazao nam je načelnik općine Kupres Stjepan Herceg, dodajući upravo počinje gradnja velike sportske dvorane, koja jedino nedostaje.

60.000 noćenja

Prije četiri do pet godina cijena kvadrata stambenog prostora na Kupresu bila je oko 300 KM. Kuprešani kažu da je tek danas, kada četvorni metar stambenog prostora plaćate 500 eura, uspostavljena normalna cijena. Načelnik općine istaknuo je kako je veliko zanimanje za gradnju hotela, zimskih staza i žica. Uglavnom su to ulagači iz Rijeke, Zagreba... cijele Hrvatske.

Po novom prostornom planu, pored hotela "Adria ski" predviđena su tri zimska centra na Stožeru, na Plazini i kod Kukavičjeg jezera. Ove sezone bit će oko 60.000 noćenja. Prihod od turizma je oko sedam milijuna maraka. Da imamo kapacitete koje tržište traži ta bi se svota svakako povećala oko 30 do 40 milijuna kazao je Herceg.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji