Red Purple Black

Ove sezone 30 posto više skijaša na Sljemenu

IspisE-mail

Zanimanje Zagrepčana za skijanje, sanjkanje i bordanje na Sljemenu je 30 posto veće nego prethodne sezone, a čak je 50 posto veća posjećenost od prije tri sezone od kada je počela skijaška sezona.
- Veoma sam zadovoljan brojem skijaša na Sljemenu, naročito bordera, kojih je sve više. Nažalost, oni imaju samo jednu kvalitetnu stazu.

Napredak tehnologije

U budućnosti bi trebali razmišljati o nekim rješenjima koja bi zadovoljila zahtjeve svih. Već sada nastaju velike gužve zahvaljujući napretku tehnologije i boljoj kvaliteti snijega koja omogućuje skijanje i po toplijem vremenu - rekao je Dragutin Žiljak, direktor društva Sljeme - Medvednica.

Zimske radosti mogu imati i nesretan kraj, što se vidi po ozljedama koje zadobiju građani koji nemaju odgovarajuću skijašku opremu ili zbog nesmotrenosti, kao u slučaju mladih Zagrepčana koji su se spustili niz Zeleni spust na strunjači te zadobili teže tjelesne ozljede.

Nepromišljeno spuštanje

- Spuštanje na vrećama nije dopušteno. Nesreća koja se zbila u siječnju u kojoj je nastradalo dvoje mladih izdvojen je slučaj. Takve situacije nisu česte, ali uvijek ima pojedinaca koji su u stanju napraviti nepromišljene stvari koje na kraju mogu imati kobne posljedice - rekao je Dalibor Vučić, pročelnik Stanice Zagreb Gorske službe spašavanja.

Kako je na sljemenskim stazama umjetni snijeg, koji je tvrd i težak, padovi znaju biti neugodni.

- Velik je broj ljudi na stazama, pogotovo bordera, kojih je više nego prethodnih godina, te sanjkaša, i teško ih je sve stalno imati pod kontrolom. Na kraju ipak sve ovisi o pojedincu. Ove sezone ne očekujemo veći broj intervencija od prethodne, kad su  bile 153 akcije spašavanja - kaže Dalibor Vučić.

Izgubljena djeca

Za vrijeme zimskih praznika velik broj djece polazi školu skijanja, a kako učitelj ne može pod kontrolom imati velik broj djece, često se dogodi da dijete nekamo odluta i tada mora intervenirati Gorska služba spašavanja.

- Na Činovničkoj livadi zna biti do dvjesto djece, tako da smo ove sezone imali nekoliko intervencija jer bi neko dijete nedostajalo. Za iduću godinu namjeravamo poslati dopis skijaškim  školama da smanje broj polaznika ili da bude više učitelja koji bi mogli nadzirati velik broj djece - ističe Ivan Host, dopročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji