Red Purple Black

15 milijuna eura za šminkanje Bjelolasice

IspisE-mail

U sklopu Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica do kraja 2007. godine bit će sagrađena sportska dvorana, potom bazen veličine 33X25 metara i manji bazen za neplivače. Usto, Bjelolasica bi trebala dobiti sustav za zasnježivanje, a uredila bi se te poboljšala skijaška staza duga 1500 metara. Ova investicija povlači za sobom i ulaganje u poboljšanje smještajnog kapaciteta, gradnju wellness centra, no zauzvrat – dovela bi na Bjelolasicu svjetske sportaše i reprezentaciju te klijentelu “dubljeg” džepa.

To znači da će biti posla i za privatne iznajmljivače apartmana, a očekuje se razvoj seoskog turizma te otvaranje novih radnih mjesta, za čime Karlovačka županija, u kojoj je i HOC, vapi.

Razvojni plan

A bude li se razvojni plan provodio kao što je najavljeno, vrhunski sportaši svijeta za Olimpijadu u Pekingu 2008. godine mogli bi se pripremati upravo na Bjelolasici:
– To nam je želja i bilo bi prekrasno kad bi se ostvarila. Usto, nakon realizacije investicije, Hrvatski olimpijski odbor imao bi obvezu slati nacionalne selekcije na Bjelolasicu – kaže direktor HOC-a Tomislav Paškvalin.

Na koji će se način namaknuti sredstva za predviđene investicije na Bjelolasici, a po gruboj procjeni za ovu etapu trebat će oko 110 milijuna kuna, bit će poznato do 13. ožujka, kada se treba sastati Povjerenstvo za kapitalne projekte u HOC Bjelolasica. Nekoliko je načina da se novac osigura: da država, kao većinski vlasnik, da potrebna jamstva; da se u u zatvaranje financijske konstrukcije uključe i ostali vlasnici – HOC, Ina, HEP, Građevinski fakultet i Erste banka; da dio sredstava da i grad Ogulin te Karlovačka županija.

– Sustav za zasnježivanje trebao bi biti gotov do kraja godine. Što se pak tiče korekcije A staze, ona će biti homologirana tako da zadovljava pravila FIS-a, a to znači da će tako biti stvoreni preduvjeti da je kandidiramo za jednu od svjetskih utrka – slalom ili veleslalom. Bilo bi nepromišljeno reći točan datum kada bi se na Bjelolasici mogle voziti i utrke Svjetskog skijaškog kupa, ali poznavajući sposobnost našeg Skijaškog saveza, koji uživa ugled, može se razgovarati o vrlo bliskim terminima. Možda bi to bilo moguće već za dvije-tri godine – nada se Paškvalin.

A upravo A stazu i skijaši rekreativci i vrhunski sportaši hvale:
– Mogla bi to biti najljepša i najbrža staza za veleslalom u svijetu. Ona će biti katalogizirana u FIS-u, organizirat će se na njoj FIS natjecanja. A moguće je da ćemo vrlo brzo dovesti i Europski pokal bude li sve išlo po planu – optimističan je i Reno Fleiss iz Hrvatskog skijaškog saveza. On kaže kako će se nakon zasnježivanja i rekonstrukcije staze početi graditi brze gondole koja će iz doline voziti do vrha Bjelolasice. Hoće li to biti šesterosjed ili osmerosjed, ocijenit će stručnjaci.

Bazen i dvorana

– Osim skijaša, njome će ići planinari, izletnici, djeca... Na Bjelolasici se može 120 dana skijati, a uz alpsko, u podnožju i na vrhu moguće su i staze za nordijsko skijanje – rekao je Fleiss.
Ove bi godine trebali biti dovršeni projekti za gradnju bazena i dvorane pa se, kaže Paškvalin, do kraja 2006. može očekivati da bude poznato “ime i prezime” izvođača radova. Kad i to bude gotovo, Bjelolasica je spremna ugostiti sportsku elitu:

– Dvorana, bazen, nogometni stadion, skijaška staza... Nigdje na svijetu ne mogu na jednom prostoru biti tereni za sve olimpijske discipline, osim na Bjelolasici. To je fenomen. Na istom terenu mogu trenirati Janica i Ivica, vaterpolisti, Blanka Vlašić, rukometaši...

Bjelolasica ima prirodni potencijal, a uskoro ćemo imati i sportsku infrastrukturu. Reprezentacije Izraela, Mađarske, Tunisa i Poljske već su pokazale interes! Nacionalne selekcije moći će i “sparirati”. Moći će na Bjelolasici istodobno biti i 200 sportaša! – objašnjava direktor Olimpijskog centra.

Bjelolasica trenutačno raspolaže sa 160 smještajnih jedinica, u budućnosti će ih biti više:
– Svi će se segmenti razvijati i stvarno više neće trebati davati novac za Čatež i Roglu, koje smo sagradili našim novcem. Mi ćemo raditi cijelu godinu, bit će tu i komercijalnih sadržaja, imamo svoje dugogodišnje programe – team bulding, team trening, školu u prirodi... To nam je bio san, a ja sada govorim o tome – kazao je direktor HOC-a Tomislav Paškvalin, bivši vaterpolist koji je s reprezentacijom osvojio dva olimpijska odličja.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji