Red Purple Black

Skijaški spust s vrhova Brača, Hvara i Pelješca

IspisE-mail

PRIMORSKI SKI-POOL JOSIP MODRIĆ NUDI PROJEKT ZIMSKOG TURIZMA U DALMACIJI
ZAGREB - Hrvatska ima Janicu i Ivicu, ima talentiranih klinaca, ali nema skijališta, pogotovo onih za spust. Nema, a mogla bi imati - tvrdi Josip Modrić, prvi čovjek tvrtke 'Studija Modrić', na osnovi četiri od pet gotovih 'Studija o razvoju zimskog i planinskog turizma i skijališta Hrvatske', izrađenih za Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka.

Ekipa stručnjaka

Stipe Božić na Biokovu: i proslavljeni alpinist bi ondje skijaoModrić veli da Hrvatska ima pet lokacija na kojima bi mogli niknuti skijaški centri za sve brzinske discipline, a skijalište bi bez problema moglo niknuti i na Vidovoj gori na Braču, sve pod egidom "turizam 360 dana u godini"!? Žičara bi krenula iz Bola, tko voli, mogao bi stati u Trolokvama koje pružaju idealne uvjete za golf, a ostali bi produžili do Vidove gore na skijašku stazu u zatvorenoj cabrio dvorani koja čuva proizvedeni snijeg. Ni tu nije kraj, zašto se ne bi žičara uputila i dalje, do Nerežišća, pa ih tako konačno spojila s morem! Fantazija!? Modrić tvrdi da nije.
— Sve smo mi to morali dokazati, razuvjeriti niz i visoko pozicioniranih stručnjaka koji su govorili da u nas nema uvjeta za razvoj zimsko-planinskog turizma. Na tom je radila ekipa od 20 ljudi različitog profila, od meteorologa do recimo našeg proslavljenog alpinista Stipe Božića — kazao nam je Modrić.
Žičara bi se iz Makarske penjala do biokovskog VošcaZa obradu u studijama odabrano je 27 centara (Slovenija ih ima 29), pa i onih otočnih i to prvenstveno zbog planinskog turizma. Dalmatince će veseliti činjenica da su među ispitanim lokacijama i Biokovo, Dinara i Vidova gora, a na red će doći i Mosor, Sveti Nikola na Hvaru i Sveti Ilija na Pelješcu.
— Krenuli smo od skijanja i od najboljeg što Hrvatska ima, a to su Bijela kosa - Vrbovsko, Bjelolasica, Sjeverni Velebit - Krasno, Južni Velebit - Sveto brdo, Dinara - Knin i Biokovo - Makarska. Gotovo svi nabrojeni centri imaju padine s više od 800 metara nadmorske visine, neke dosežu visinu i više od 1800 metara i svi su centri uz samu obalu i primorski turizam — veli Modrić.

Velebit, Dinara...

Sa Svetog Jure spust na skijama prema moru?!Na Biokovo bi se penjali iz Makarske. Dvokabinska žičara, kapaciteta 80 putnika, vozila bi do Vošca na 1300 metara, gdje je zamišljeno malo skijalište u zatvorenoj cabrio dvorani. Odatle druga žičara vodi do Svetog Jure, odnosno do skijališta u Milićima. Visinska razlika više od impresivnih 1000 metara, a snijega ne treba puno proizvoditi.
Krasno je skijalište na Velebitu, a staze Robinac i Plišivica navodno imaju šanse biti boljima od staze u Kitzbühelu. Posebice je Modrić impresioniran Dinarom koju još valja istražiti. Na upit tko će to platiti odgovara: "Financije nemamo!? Sve se radi ako je profitabilno! Onaj tko hoće zaraditi, uložit će. Pa to je bogatsvo! Izračunali smo da se svaki centra može isplatiti u roku od 10 do 15 godina — kazuje Modrić.

Misli o fantaziji

Fantazija ili ne, studije su zamalo gotove. Kako nam je kazao državni tajnik za turizma Zdenko Mičić, već u ožujku u Kninu bi trebale biti prezentirane javnosti. No, ističe Mičić, osnovni cilj je za sada ispunjen; lokalne zajednice su počele o planinskom i zimskom turizmu razmišljati, a projekt Bijele kose u Vrbovskom već je krenuo u realizaciju. Nova je zadaća donijeti akcijski plan i model financiranja koji bi ovu virtualnu stvarnost mogao i učiniti opipljivom.

Puni pansion na Golom otoku

Zatvorski turizam, još je jedna od Modrićevih ideja koja se na prvu čini neizvedivom. Na Goli otok turisti bi imali mogućnost doći i rezervirati zatočeništvo na željeni broj dana. Pri tom mogu birati što će raditi i kako će ih zatvorski čuvari tretirati. Noćenje u zatvoru plaćali bi unaprijed, pa ako odustanu, novac hotelijerima ostaje, ako izdrže do kraja, dobiju dokument da su bili zatočenikom najzloglasnijeg logora poslije Drugog svjetskog rata.

Božić i Vogrinec

Josip Modrić je autor projekta i šesterostruki prvak bivše države u alpskom skijanju. U njegovu timu je i Stipe Božić, ruku ocu daje i Dag Modrić, bivši omladinski reprezentativac države u alpskom skijanju kojeg znamo kao sukomentatora utrka s Olimpijskih igara, a u timu je i veliki Tone Vogrinec, alfa i omega slovenskog skijanja te veliki poznavatelj svjetskih skijališta.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji