Red Purple Black

Vlašić: Istine i zablude...

IspisE-mail

Tokom dana palo je 20 cm novoga snijega, što je dovoljna količina za popravku manjih oštećenja uočljivih jučer na stazama. Analizom svih relevantnih foruma koji se dotiču ponude ski centara u regiji i postova napisanih na temu planine Vlašić, jedinstven zaključak je da se od mana i zamjerki u 95% slučajeva spominju samo ski liftovi i parking prostori. Što se od svega može uraditi za sezonu 2006./2007. a da se to postavi u granice realnosti? Mogućnost nabavke sjedešnice za potrebe ski centra Babanovac po svemu sudeći i dalje je samo neostvarena želja svih koji su svjesni realnih pretpostavki za kreiranje kvalitetnih skijaških staza na ovoj planini.

Argument za ovo je tek obilazak terena kakvi se ili rijetko ili uopće ne mogu pronaći u sličnim ski centrima u širem okruženju. Pojedinci koji su preferirali druge centre, bili su toga svjesni i 80.-tih godina prošloga stoljeća i uložili su dosta napora da sredstva za izgradnju zaobiđu ovu planinsku ljepoticu.

Nažalost mnogi posjetitelji pa i potencijalnu ulagači nisu svjesni pravoga potencijala ove planine, jer se sa ne baš toliko velikim ulaganjima pruža realna mogućnost osposobljavanja nešto više od 100 km ski staza, a na način da se ne naruši prelijepa priroda na ovoj planini. Tu prvenstveno mislim na vrhove Pavo i Čavo, te staze koje se spuštaju u pravcu Galice sa jedne i korita rijeke Ugar sa druge strane ovih vrhova.

Ponovo se kod pojedinaca javljaju ideje o povećanju ponude smještaja, kao da niko od odgovornih na ovoj planini nije svjestan činjenice da su smještajni kapaciteti već odavno daleko nadmašili kapacitete ski liftova i staza.

Dosta posjetilaca je, doduše, na ovu planinu stiglo sa većim očekivanjima, vjerujući tisku drugim Web sajtovima na kojima i danas stoji podatak da ski centar Babanovac raspolaže sa čak 6 ski liftova. Ovaj podatak koji je prezentiran u mnogim službenim dokumentima, pa i u mnogim medijima na ovim prostorima nije ništa drugo nego jedna obična LAŽ !!! Da li su ovi podatci "naručeni" ili su rezultat nedovoljne informiranosti autora određenog teksta, a možda opet i svjesno propagadno oružje onih koji na lažima žele napraviti prosperitet ovog ski centra, pokazat će vrijeme.

Svemu ovome doprinosi i neažurnost kuće koja bi trebala i koja je za to plaćena, dovesti 90% posjetilaca na ovu planinu i na čijoj se oficijelnoj Web stranici još uvijek nalaze podaci postavljeni PRED ski sezonu 2004./2005. !?!?! Tek onda je razumljivo ogorčenje dijela gostiju kada stignu na vikend i primijete da su u funkciji "samo" ski lift Babanovac i Markovac, te ski lift pokraj Hotela SUNCE, te kada shvate da ne mogu kupiti poludnevnu kartu ujutro (09 do 13 sati), a da moraju čekati još i red. Sve to pored onako "lijepih" napisa u novinama i na Web stranicama... Pa ljudi moji, prijatelj mi je jučer proslijedio e-mail u kojem mu se obraćaju zaljubljenici u skijaške skokove iz Slovenije te sasvim ozbiljno pitaju za mogućnost održavanja takmičenja na Vlašićkoj skakaonici !?!?!?! Niti on, a niti ja im nismo imali srca odgovoriti, a kamoli poslati im fotose trenutnog stanja skakaonice...

Više pročitajte na www.babanovac.net...

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji