Red Purple Black

Proteklog vikenda Kuprešaci ugostili više od 200 Vukovaraca

IspisE-mail

KUPRES - Ove zime Kuprešaci su ugostili tisuće ljubitelja skijanja i drugih zimskih radosti, ali proteklog vikenda na visoravan su stigli posebni gosti: više od 200 mladih iz Vukovarsko-srijemske županije u petak popodne dočekale su stotine Kuprešaka i poželjele im toplu dobrodošlicu. Bio je to susret prijatelja: Vukovarci su uzvraćali posjet Kuprešacima, a ti susreti traju već tri godine, otkada je potpisana Povelja prijateljstva među kupreškim i vukovarskim udrugama proisteklima iz Domovinskog rata. Od tada dva grada srušena u ratu međusobno se potpomažu.

Ne samo od tada jer Kuprešaci su branili Vukovar, a Vukovarci Kupres. Ja sam ovdje bio i 1992. i ovo je moj drugi grad, ja sam ovdje i gost i domaćin  predstavlja nam se Krešo Čolak, vukovarski i kupreški branitelj.

Od vike djece koja izlaze iz autobusa i njihovih domaćina teško čujemo imena ostalih odraslih predstavnika braniteljskih udruga i nastavnika koji su došli u pratnji pučkoškolaca. Ravnatelj osnovne škole iz Kupresa uz Marija Bagarića i Antu Čička, koji uime domaćina raspoređuju goste domaćinima, na kraju je morao razočarati nekoliko domaćina kojima je "ponestalo" gostiju. Nakon što su svi gosti smješteni kod domaćina, slijedio je zajednički odlazak na Kupreško polje, pred još nedovršen spomenik poginulim Vukovarcima, gdje je položeno cvijeće i upaljene svijeće.

A u subotu ujutro ispred SRC-a "Čajuša" stotine vukovarske i kupreške djece bile su spremne za izlazak na snježne staze skijama ili sanjkama. Njihovoj radosti nije bilo kraja, a drugi gosti na Čajuši davali su prednost mladima jer je mnogima od njih to bio prvi susret s ljepotama zimskih sportova. Domagoj, Kristina, Karlo, Mario, Tea, Marija  ozarenih lica samo su nam upućivali osmjehe zadovoljstva jureći niza snježne padine Čajuše. Potrajalo je to do sumraka, kada se kupreška i vukovarska mladost sjurila u restoran hotela Adria-ski na kasni ručak. Veća skupina djece odlučila je preskočiti ručak, skijala se i sanjkala.

Jesti možemo svaki dan, a uživati u ovoj ljepoti jednom u godini  objašnjavala je Anita školskoj pedagoginji Ivanki Miličić (Lovrić), rođenoj Kuprešanki koja već dugo živi u Vukovaru.
Sretna sam i zbog svog Vukovara, koji se diže iz pepela, ali i zbog svog Kupresa, koji se brzo obnavlja, zbog susreta s ovim dragim ljudima koji svoju budućnost grade na Kupreškoj visoravni i vidim da im dobro ide. Kupres i njegovi vrijedni stanovnici zaslužuju najbolje  govori gospođa Miličić.

Vraćamo se u grad. Dok mlađi odlaze kućama domaćina, stariji Vukovarci odlaze u motel Paladium na večeru. Mijo Lamešić, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, Vjeran Nadovski, predsjednik iste udruge grada Vukovara, i Tomislav Ruskaj, nastavnik u vukovarskoj osnovnoj školi, s domaćinima Antom i Mariom pričaju nam o mnogostranoj suradnji tih dvaju gradova: kulturnoj, gospodarskoj, sportskoj, o divnom prijateljstvu između Vukovara i Kupresa, dvaju gradova koji su imali sličnu ratnu sudbinu, ali i onu poratnu, obnoviteljsku.

Izvor: Večernji list, 27.02.2006.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji