Red Purple Black

Gorski kotar dobiva još jedno noćno skijalište

IspisE-mail

VRBOVSKO - Uz četiri manja, već postojeća skijališta u Gorskom kotaru, u zimskoj sezoni 2007/2008. u tom bi kraju trebao zaživjeti još jedan skijaški centar - Bijela kosa, na području grada Vrbovskog. Prema najavama inicijatora projekta - lokalne samouprave i gradskog komunalnog društva Bijela kosa, koji su ideju budućeg skijališta prezentirali i predsjedniku države Stjepanu Mesiću, taj će goranski skijaški centar biti jedan od najkvalitetnijih u zemlji.

Naime, mikroklimatski uvjeti na lokaciji Jablan, gdje bi se trebao graditi budući ski centar Bijela kosa, osiguravaju prirodan snijeg od početka prosinca do kraja ožujka pa je tek za drugu fazu radova predviđeno i umjetno osnježavanje. Prema riječima direktora skijališta Bijela kosa, Tihomira Magdića, taj će se skijaški kompleks prostirati na 43 hektara, dok je samo za skijanje predviđeno 25 hektara.

- Stručnjaci za skijaške terene potvrdili su da su upravo ovaj lokalitet i njegova sjeveroistočna pozicija idealni za tu vrstu sporta, imovinsko-pravni odnosi na terenu su sređeni pa uskoro možemo izraditi glavnu projektnu dokumentaciju skijališta - rekao je Magdić.

Restoran na 1000 metara

Napomenuo je kako prve financijske procjene govore da je riječ o investiciji od 30 milijuna kuna, za što Grad Vrbovsko treba potporu Županije, države i osobito nadležnog Ministarstva turizma.

Skijaški centar Bijela kosa imat će dvije staze - jednu na 800, a drugu na1600 metara nadmorske visine, dok je ukupna dužina staza 2 kilometra. Predviđa se gradnja dvije žičare - četverosjedne i dvosjedne te vučnice dužine 1400 metara koja će na sat moći prevesti dvije tisuće skijaša.

- Osim već postojeće i prije dvije godine obnovljene lovačke kuće koja će se zadržati i u kojoj postoji i određen broj ležajeva, na skijalištu će se na tisuću metara nadmorske visine sagraditi i restoran, dok će svima zainteresiranima za ulaganje u turističke smještajne kapacitete Grad Vrbovsko osigurati povoljna kreditna sredstva - ističe Magdić.

Prvi radovi na krčenju šumskog terena, te dovođenju električne energije i vodovoda do budućeg skijališta trebali bi početi već ovog proljeća, dok bi se dogodine pristupilo montaži žičara.

Kako dolazak većeg broja skijaša na područje budućeg skijaškog centra ne bi prouzročio prometnu gužvu, sadašnja cesta kojom se stiže do skijališta bit će jednosmjerna, a u njenom podnožju predviđen je teren za gradnju parkirališta za pet stotina automobila.

Skijalište Bijela kosa u svojoj drugoj fazi gradnje trebalo bi dobiti topove za umjetni snijeg i rasvjetu kako bi se na njemu osiguralo i noćno skijanje. Kako bi cijeli projekt što prije zaživio, Primorsko-goranska županija financijski će ga potpomoći s trećinom sredstava. Tendencija je Gorana imati što veći broj manjih skijališta koja će uz autohtonu ponudu biti prepoznatljiv i originalan turistički proizvod.

Klikni...

Uređenje skijališta

- Staze će biti ukupne dužine dva kilometra

- Jedna staza bit će na 800, a druga na 1600 metara nadmorske visine

- Predviđena je gradnja dvije žičare

-četverosjedne i dvosjedne te vučnice dužine 1400 metara

- U drugoj fazi gradnje postavit će se topovi za umjetni snijeg i rasvjeta kako bi se osiguralo i noćno skijanje


Piše: Natali Nanić
Foto: Karmen Mrkić
Izvor:
www.Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji