Red Purple Black

Na skijanje ide 200.000 Hrvata

IspisE-mail

Iako se na Jadranu odmara još oko 300 tisuća turista u babljem ljetu, turistički operativci već intenzivno misle na zimu, pa je na tržište već plasirano na tisuće turističkih aranžmana za skijanje, čiju prvu ratu će dio naših građana platiti dok još budu odjeveni u kratke rukave.

Turističke agencije su, naime, po uzoru na poslovni svijet koji već godinama nudi ne samo rezervacije u posljednji trenutak (Last minute), nego i one u "prvi trenutak" (First minute), ove godine ponudile velike popuste za one koji već u listopadu počnu uplaćivati za svoje zimske radosti.

Velika zarada

Prema prvim ponudama koje su stigle među potencijalne skijaše, na taj bi način mogli uštedjeti i do 20 posto konačne cijene. Zbog svega toga su takvi pokušaji rane prodaje skijanja do sada turističkim agencijama donosili do sredine listopada rezervacije i prve uplate za čak 80 posto ponuđenih aranžmana!

Vjerojatno potaknute ovogodišnjim odličnim posjetom domaćih turista našim turističkim središtima, kojih je u osam mjeseci bilo oko milijun, agencije su na vrijeme krenule u borbu za svakog skijaša, iako velika većina naših građana nije još isplatila ni ljetovanje.

Kako se radi o oko 200 tisuća skijaša sa hrvatskom putovnicom koji će, po nekim procjenama, tijekom zime 2006./7. otputovati na neku od snježnih padina srednje Europe i tamo potrošiti ukupno oko 50 milijuna eura, jasno je da se radi o velikoj zaradi koje se nitko ne želi odreći. Naime, preko turističkih agencija i organiziranih aranžmana u Italiju, Sloveniju i Austriju po sadašnjim pokazateljima sprema se krenuti oko sto tisuća naših građana, dok će ih još toliko na snijeg stići u vlastitim aranžmanima, izravnim rezerviranjem na internetu ili u organizaciji nekog sportskog ili školskog društva.

Školski praznici

Čak 80 posto skijaša za odlazak bira vrijeme zimskih školskih praznika, a u ponuđenim programima i ove je godine najpovoljnije skijanje u Sloveniji, gdje se sedmodnevni polupansion može dobiti već za 1800 do 2.000 kuna, u Italiji je nešto skuplje pa se za istu uslugu plaća najmanje 2.000 kuna, dok je i dalje najskuplja Austrija, u kojoj je donja granica cijene za takav aranžman 2.500 kuna po osobi.

Naši građani najčešće uzimaju apartmane u privatnim kućama u kojima prehranu organiziraju sami, a takvi apartmani za četveročlanu obitelj iznajmljuju se po cijeni od 1800 kuna naviše.

Sarme u prtljažniku

Naši skijaši važan su dio turističkog prometa susjedne Slovenije, Austrije i Italije, no spadaju među skromnije po potrošnji. lako manji dio ljubitelja snijega odlazi na najrazvikanija i najskuplja skijališta gdje ne štede, većina ih na snijeg putuje prtljažnika prepunih zamrznutih sarmi, graha, kotleta kojima se hrane trošeći tek svakodnevno za kruh.
Čak i kavu ili čaj nose u termos-boci na skijalište, kako je tamo ne bi plaćali. Pa ipak, u zemlji domaćinu plate cijenu apartmana, ski-pasa, unajmljene opreme, turističkih taksi i pristojbi i zbog toga su dobrodošli i čekani gosti.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji