Red Purple Black

KAŠTELANI KOD BUGOJNA OTVARAJU NOVU SKI-OAZU

IspisE-mail

PRAVAC R0ST0VO BRAČNI PAR MILENA I MARIO BABIĆ UREÐUJU SKIJALIŠNI CENTAR U SREDNJOJ BOSNI
Kada je početkom godine oglašena prodaja hotela i skijališta na Rostovu, udaljenom tek desetak kilometara od Bugojna, bračnom paru Mileni i Mariju Babicu, poduzetnicima i ugostiteljima iz Kaštela, nije trebalo puno za odluku. Dvoje zaljubljenika u Bosnu i njezine krajeve, koji su godinama kao rekreativci obilazili poznato bugojansko izletište i skijalište, odlučili se javiti na natječaj i — prošli. Već u svibnju Babići postaju vlasnici hotela, u čijem se vlasništvu nalazi i skijalište koje je svoj najveći bum doživjelo nakon Olimpijade u Sarajevu — da bi ratnih godina taj nekada poznati rekreacijski centar postao derutan — te se odmah daju na posao. Tako su trenutačno u punom jeku radovi na obnovi i uređenju hotela, s 15 soba i 50 ležajeva, kao i na uređenju skijališta smještenog na obližnjim padinama, stotinjak metara od hotela.

Od Splita 160 km

S radovima smo ubacili u petu brzinu jer završetak planiramo za 15. prosinca, a odmah poslije toga otvorenje, kako bismo već ove skijaške sezone mogli dočekati goste — kazuje nam Mario Babić dok obilazimo hotel, koji će, uz caffe-bar i restoran, imati i fitness, saunu te kasino. No to nije sve, kaže nam Babić, koji objašnjava kako će Rostovo biti otvoreno svih 365 dana. Naime, osim hotela i skijališta, Babići su kupili još 50 tisuća metara četvornih zemljišta, te pribavili sve potrebne dozvole, kako bi ovdje mogli izgraditi i dodatne sadržaje poput sportskih terena, škole jahanja, ali i vlastita ekoimanja. Idealno, kažu, za ovu lokaciju jer se radi o netaknutoj i nezagađenoj dolini, zaobiđenoj ratnim djelovanjima, a usto hotel ima vodoopskrbu iz vlastita planinskog izvora.

U cijeli projekt ukupno ćemo investirati milijun eura — kazuje nam Mario Babić te dodaje kako je naišao na iznimnu potporu lokalnih vlasti, budući da će nekada poznato izletište i skijalište svojim ponovnim uređenjem privući brojne goste koji će napuniti bugojanske hotele i privatni smještaj, te time oživjeti cijelo gospodarstvo. Jedan od prvih koji je, ističe Babić, podržao projekt je bugojanski gradonačelnik Hasan Hajkunić, koji im je ponudio svu potrebnu pomoć za njegovu što bržu realizaciju.

Također, jedna od naj zanimljivih stvari u cijeloj priči jest što će uređenjem Rostova Split i Dalmacija dobiti još jedno skijalište. Tek 160 kilometara od Splita, a samo dvadesetak od Kupresa, Rostovo su i prije rata naveliko pohodili Splićani zbog svih prednosti koje njegovo skijalište ima. Profesor tjelesnog odgoja Abdulah Serezlija, bivši voditelj ovog centra te stručnjak kojeg je i Mario Babić angažirao za vođenje kompletnog ski-programa (dok je za voditelja cijelog projekta angažirao Emira Hrnića), s ponosom ističe kako je Rostovo imalo noćno skijanje (a imat će i ubuduće) dvije godine prije olimpijskih planina.

Idealno za obuku

Ovo skijalište je idealno za obuku, kao i za djecu. Travnata je podloga, mala je mogućnost ozljeda, nigdje nema ni najmanjeg kamena. Teren je idealan i za snowboard, te vjerujem da će Rostovo postati prava oaza rekreativnog skijanja. Rostovo je svojedobno ocijenjeno srebrnim olimpijskim cvijetom jer smo bili skijalište s najboljom organizacijom i sigurnosti, a to ćemo biti ponovno — kaže Abdulah Serezlija.

I on, ali i vlasnici — bračni par Babić, uvjereni su u budućnost Rostova, što pokazuje i ponovno oživljavanje Kupresa i Vlašića, te uzlet Blidinja. Mario Babić usto veli kako će, da bi ponovno vratili skijaše, Rostovo imati 50 posto niže cijene ski-karata i škole skijanja. I zaključuje — za sve koji vole i znaju raditi, posla ima dovoljno. I za Kupres, Blidinje, Vlašić, kao i za — oazu na Rostovu.

Dvije staze i dva ski-lifta

Stajalište na Rostovu nalazi se na nadmorskoj visini između 1020 i 1125 metara, ima dvije staze, jednu od 500, a drugu od 725 metara. U tijeku je i rekonstrukcija dvaju ski-liftova, koji su do sada imali kapacitet 1500 skijaša na sat, a nakon obnove to će biti povećano na 2OOO. Usto, novi vlasnici planiraju jedne od idućih sezona izgraditi i topove za snijeg te klizalište.

Ovdje trenirali Ladić, Tomas...

Inače, tereni na Rostovu i do sada su imali više namjena. Naime, osim skijanja i zimskih radosti, na ovim su se terenima pripremali rukometaš! brojnih ekipa iz BiH, ali i iz Dalmacije, kao i redovito — nogometaši bugojanske "Iskre". Tako su ovdje temeljne pripreme i fizičku kondiciju svake godine nabijale "Iskrine" uzdanice — "vatreni" Dražen Ladić, te Stjepan Tomas, kojih se svi Bugojanci uvijek i s ponosom rado prisjećaju.

Kao što se rado prisjećaju i proboja u Prvu jugoslavensku ligu, te kasnijeg ispadanja. Bugojnom još uvijek kruži priča po kojoj je "Iskra" iz Prve lige ispala odlukom beogradskih moćnika jer je na Marakani igrala neriješeno, a ovdje pobijedila Crvenu zvezdu.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Prijatelji