Red Purple Black

Počelo uređivanje staza za Snježnu kraljicu

IspisE-mail

Postavljanje umjetnog snijega na skijaškim stazama na Sljemenu počelo je danas probnim radovima kako bi se što prije pripremio “snježni tepih” za nadolazeću skijašku sezonu i Svjetski kup “Snježna kraljica”, koji će se održati 4. siječnja.

Početak radova “poklopio” se sa sitnim pahuljama snijega koje su zalepršale u nekoliko navrata, ali zbog temperature od sedam Celzijevih stupnjeva snijeg se nije uspio zadržati na tlu.

Četiri etape radova

Međunarodna skijaška federacija našem je skijaškom savezu i Upravi Sljemena predala zahtjev s uvjetima za pripremanje staze za Kup, zbog čega su odmah počeli s radovima na Crvenom spustu, no zatopljenje od sljedećeg tjedna, kada se očekuju dnevne temperature od oko 10 stupnjeva, prisilit će ih na privremenu obustavu. Direktor Sljemena Dragutin Žiljak objasnio je da su određene četiri etape rada. U prvoj se priprema Crveni spust za natjecanje, za što su potrebna barem dva tjedna u idealnim uvjetima, u drugoj se snijeg na stazi mora povezati sa žičarom i produžiti cilj za 150 metara, a u trećoj se zasnježuje Zeleni spust radi stvaranja mogućnosti treninga za skijašice, a četvrta je predviđena za sva ostala nužna proširenja.

- Iako je ovih dana zahladnjelo, vrijeme nam ne ide u prilog jer nama je potrebno konstantno hladno vrijeme da bi voda koju uzimamo bila ledena i uz manje potrošnje stvorila više snijega.

Postavljeno 30 topova

Voda koju raspršujemo topovima pretvara se u snijeg tako što ispari višak vlage pa se pretvara u led, zbog čega nam treba i minimalno vlage u zraku. Problem mogu biti i udari groma kao neki dan kada je udario u jedan od topova - tvrdi Žiljak. Inače, topova je 30-ak, a postavljaju se strateški i upotrebljava se u istom trenutku samo polovica njih da ne bi došlo do energetskog udara. Otvaranje skijaške sezone za građane Žiljak predviđa oko 1. prosinca, ako radovi budu dovršeni.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji