Red Purple Black

Ivane, pobratime mio jesi’l parcelu na Kupresu pribavio

IspisE-mail

Kultni status Kupresa među dalmatinskim ljubiteljima skijanja i boravka u prirodi posljednjih se godina izravno odrazio na porast cijena nekretnina u tom dijelu središnje BiH. Za četvorni metar zemljišta na Kupreškom polju i njegovim rubnim dijelovima danas treba izdvojiti između 15 i 30 eura, što je prije samo godinu-dvije bilo nezamislivo, jednako kao i iznos od 600 eura za kvadrat novog stana u gradu Kupresu.

Ako tome pridodamo spoznaju da se kvadrat u vikendicama na padinama Stožera i Čajuše danas cijeni između 500 i 1000 eura, nije teško zaključiti da vrijednost nekretnina vrtoglavo raste i polako, ali sigurno hvata cijene sličnih objekata na dalmatinskoj obali.

Ne treba čuditi činjenica da investicijski barometar kupreškog područja prati ritam hrvatskog priobalja jer, osim stanovnika BiH, većina ulagača i korisnika prostora dolazi s područja četiriju dalmatinskih županija, ali sve više i iz Zagreba i Slavonije. Upravo na jugozapadnim padinama planine Stožer, samo kilometar istočno od Kupresa, niče kompleks skijališta koji će uskoro biti osnažen kvalitetnim smještajnim kapacitetima, za što su interes pokazali i dalmatinski poduzetnici, ističe Pero Čičak, pomoćnik načelnika Općine Kupres za urbanizam i graditeljstvo.

- Na lokaciji Stožer-Vrana već su u izgradnji dva skijališta koja će pratiti dvije vučnice, dvosjedna i četverosjedna, pojedinačne dužine 1000 metara. Do iduće jeseni, u podnožju skijališta će tvrtka “Old Wood” izgraditi hotel, ali u širem pojasu predviđena su još četiri hotela, od čega i jedan pri vrhu Stožera. Na susjednom području Stožer Odžački, koje je također blizu grada, u tijeku su pripremni radovi na budućem skijalištu, jednako kao i na padinama Crnog vrha kod sela Mlakva, udaljenog pet kilometara od Kupresa - naglašava naš sugovornik i dodaje:

- Smatram da je riječ o kvalitetnim investicijama koje prati potpuna komunalna infrastruktura, čime će se otvoriti i nova radna mjesta za više od 4000 stanovnika sa šireg područja grada. U korijenu želimo spriječiti apartmanizaciju, zbog čega potičemo ulagače na gradnju hotela s minimalno četiri zvjezdice. Time bi se ostvarili uvjeti za prijem znatno više od 5000 gostiju, koliko ih očekujemo u špici nove sezone, a želimo dosegnuti i respektabilnu brojku od 50 kilometara skijaških staza.
Uz hotele, važna karika u ciljanom usponu Kupresa prema regionalnom središtu zimskog turizma predstavlja i neizbježna je izgradnja privatnih kuća za odmor, posebice na Čajuši, podno poznatog hotela “Adria Ski”. Na južnom rubu Kupreškog polja upravo je u tijeku izgradnja desetak vikendica čiji su vlasnici uspjeli doći do željene lokacije nakon nedavnog natječaja i pratećeg ždrijebanja, a Općina već priprema dokumentaciju za zonu “Čajuša III”. Na površini od 69 hektara, smještenoj iznad postojećeg vikend-naselja, niknut će nekoliko desetaka objekata, ali jedan od natječajnih uvjeta vjerojatno će biti i izgradnja hotela s četiri zvjezdice, kaže pomoćnik načelnika Pero Čičak.

Neizostavna turistička točka Kupresa, ali i cijele Hercegbosanske županije je hotel “Adria Ski”, iznad kojeg su ovih dana u tijeku posljednji radovi na postavljanju četverosjedne vučnice, dužine 1800 metara. Kako ističe Zvonko Bagarić, vlasnik hotela, riječ je o projektu na duge staze, čija se vrijednost kreće oko 6,5 milijuna eura.

- Proteklih godina bilježili smo zagušenja zbog velikog priljeva skijaša vikendaša na hotelski plato ispod skijaških staza. Zbog toga smo se odlučili na postavljanje nove vučnice koja će proraditi do početka nadolazeće zimske sezone. Objekt ima kapacitet 2400 osoba na sat, čime ćemo povećati mogućnost transporta do 7000 osoba na sat u smjeru četiriju skijaških staza, ukupne dužine 12 kilometara. Najviša točka nove vučnice je 1550 metara visoki vrh Tikvice, gdje do sezone 2007./2008. planiramo izgraditi motel od 100 kreveta - kaže Zvonko Bagarić. Prema njegovim riječima, Kupres ima sve preduvjete za snažniji razvoj zimskog turizma, iako smatra da je s vlastitim sportsko-rekreacijskim centrom već premašio kvalitetu olimpijskih središta na Bjelašnici i Jahorini. Za još veći zamah turističkog napretka nužno je povećanje hotelskih kapaciteta, dodaje Bagarić, zbog čega je u podnožju Čajuše nužno izgraditi vodovodni sustav s obližnje rijeke Milač čime bi se mogao ostvariti projekt umjetnog zasnježivanja, vrijedan između 2 i 3 milijuna eura.

- Kada bi se to uspjelo realizirati, skijališta ne bi ovisila o atmosferskim prilikama i bila bi tijekom cijele godine na raspolaganju sportašima i rekreativcima. Usporedno bi se otvorio prostor za izgradnju barem pet novih hotela, što bi Kupres podignulo do statusa regionalnog središta zimskog turizma. Sve spomenuto već izravno utječe na cijene nekretnina koje vrtoglavo rastu, Prihvatna stanica na vrhu nove žičare djeluje doista impresivnoNove kuće sa sve skupljim kvadratima niču i u samom Kupresuali sve bi to trebalo imati pozitivan utjecaj na razvoj cjelokupnog područja i toliko željeno povećanje sadašnjeg skromnog broja radnih mjesta - zaključuje vlasnik hotela “Adria Ski”.

Prodano 350 parcela

Nakon objavljenog natječaja i “vatrenog” ždrijebanja, radovi na izgradnji objekata u sklopu vikend-naselja “Čajuša II” počeli su minulog ljeta na državnom zemljištu. Prema riječima nadležnih, prodano je čak 350 parcela, od čega će 150 objekata biti uskoro dovršeno. Za čak 80 posto su ishođene građevinske dozvole, kaže Pero Čičak.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji