Red Purple Black

Fleiss: Na Bjelolasici gradimo vrhunsku stazu za veleslalom

IspisE-mail

Napokon počela gradnja Hrvatskog olimpijskog centra koji će imati ski stazu, bazene i dvorane
- Bit će jedna od najboljih veleslalomskih staza na svijetu, a posve sigurno najzahtjevnija - uvjeren je Reno Fleiss - pa i najbolja ako bude imala kvalitetne prateće objekte.

Daleko od očiju javnosti, u šumi ponad HOC-a Bjelolasica, već pedesetak dana rađa se, u zaglušujućoj buci strojeva i huku jesenskih bura, još jedno skijalište s kojim bi Hrvatska mogla iskoračiti u vrh svjetskog skijanja i zimskog turizma. Pod stručnim nadzorom oca naše već proslavljene skijašice Nike Fleiss, kojeg je kao vrhunskog stručnjaka odabrao Hrvatski skijaški savez za poslove konzaltinga, ogulinsko građevinsko poduzeće GAVAN utrkuje se s kalendarom i vremenom želeći još u ovoj sezoni omogućiti skijašima vrhunski užitak, a stručnjacima uvjete za podnošenje elaborata o homologizaciji staze. Tako bi Bjelolasica uskoro mogla prihvatiti najbolje skijaše unutar FIS natjecanja, a za nekoliko godina, ne prije zbog nedostatka pratećih objekata, i utrke Svjetskoga kupa.

Najbolja konfiguracija

I prema ocjeni Vedrana Pavleka, direktora Hrvatske alpske reprezentacije i ski-poola Hrvatskog skijaškog saveza, buduća veleslalomska staza Vrelo je već po prirodnoj konfiguraciji najbolja u skijaškom svijetu. Neki ju zovu “staza s pogledom na more”, samo je 40-ak kilometara vijugavom cestom udaljena od Novog Vinodolskog, od Zagreba autocestom do Ogulina stotinjak a običnom cestom još 27 kilometara, a od Rijeke 30-ak manje. Tako se konačno počeo ostvarivati godinama obećavani projekt gradnje Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, koji je dosad olimpijski bio samo imenom, iako obećanja nisu u potpunosti ispunjena, jer još nisu odobrena sredstva za niz pratećih, komercijalnih i svrhovitih objekata i djelatnosti. Stoga, unatoč oduševljenju s kojim su u HOC-u dočekali početak gradnje staze, još sa strahom očekuju preostalih obećanih 88 milijuna kuna za  bazen, sportsku dvoranu za pripreme, restorana i svih objekata koji bi Bjelolasicu financijski osamostalili.

Politička volja postoji, ili barem tako izgleda, jer u Vladinu povjerenstvu za gradnju kapitalnih objekata HOC-a Bjelolasica sjede, uz ostale, čak tri ministra - Dragan Primorac, Branko Vukelić i Ivan Šuker.

Revidiran rokovnik

Oni su u veljači ove godine novinarima izjavili, upravo na Bjelolasici, da će uz stazu do kraja godine biti sagrađen i sustav za njezino zasnježivanje, te bazen i sportska dvorana, za što je već osigurano 100 milijuna kuna. Međutim, na lipanjskoj sjednici Vlada je revidirala taj rokovnik naredivši da se sa 12,5 milijuna kuna do kraja godine sagradi staza sa 4,5 milijuna kuna, za 3,5 milijuna nabavi vrhunski stroj za njezino uređivanje, a s preostalim novcem dovrše projekti preostala dva objekta.

‘Stijene same projektiraju’

Tek što je prva utrka slaloma Svjetskog kupa za žene trebala početi, Reno Fleiss je zauzeo mjesto ispred televizora nad šankom. Nažalost, Nika je izletjela sa staze, ali on se oOdmah okrenuo, nekome telefonirao i - pozvao nas na gradilište.  - Nije to cesta, ne možete se u cijelosti držati projekta. To je živa stijena, nepredvidiva, to je materijal koji sam projektira stazu, a mi joj se prilagođavamo - rekao nam je Reno Fleiss.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji