Red Purple Black

Snježni hit su kacige

IspisE-mail

ZOV U PLANINE JOŠ SE NIJE NI ZABIJELILO U GORAMA, A TRGOVCI VEĆ ZNAJU ŠTO IH ČEKA
Dolazi zima, i treba, a mnogi su već osjetili zamamni zov iz planina, jodlanje i tomu slično. Dozivaju ih Slovenija, Austrija, Apenini, Dolomiti, temperature ispod ništice, kuhano vino i klinčići i sva ta romantika lanaca za snijeg. Ima tu nečeg.

- Griješe oni koji misle da je skijanje za elitu. Dostupno je prosječnom Hrvatu i organizirate li se dobro, potroši se slično kao za ljetovanje na Lastovu - objašnjava jedan "provjereni" ali za ovu prigodu anoniman skijaš.

A usporedo sa "zimzelenim" Dalmatincima pripremaju se i dućani koji prodaju sve pripadajuće im zimsko-snježno-ledene potrepštine, sad će im prodaja skočiti. Pa se prave ponude i akcije, organiziraju suradnje i aranžmani, sve kako bi se lakše izmamili novčići, radi se punom parom i kreativno.

Oprema još dolazi

Kako je zima ove godine malo zakasnila, u mnoge splitske dućane još nije ni stigla kompletna kolekcija. Ono što je ostalo od prošle
godine često se nalazi na sniženju. Tako je to, primjerice, u splitskim dućanima Lantea TopSportu u Primi Grad, Turbo Sportu kraj Svetog Frane ili pak u Waveu na Matejuški. A koga zanima može poviriti i u Intersport u Mercatoru. Za skije znalci savjetuju marke poput salomon, atomic, elan, fischer, dynastar ili rossignol. Za pancerice, a one su uz skije, kažu, najvažniji dio opreme, predlažu opet atomic, salomon, alpina ili nordica. Kod izbora pancerica su najvažnije njihova čvrstoća i udobnost, pa je i zbog cijene i vas samih važno prvo sebi priznati želite li izvući maksimum od svog skijaškog umijeća ili vam više "leže" one pauze s ćakulama u podnožju planine, uz topli napitak. Isto je i za ostatak opreme, no, najbolje je imati svoju ako ste čest gost ski-odredišta, jer je oprema za iznajmljivanje uvijek skupa.

Kacige popravljaju imidž

A najnoviji "must have" na, skijalištima su zaštitne kacige i nosi ih sve više skijaša. Kako kažu promotori iz Top Sporta, "uz poseban dizajn, kaciga će vas čuvati i pozitivno utjecati na vaš imidž". No bili vi modno osviješteni ili ne, u Europskoj uniji je kaciga za djecu obvezna i bez tog sigurnosnog dodatka ne smiju voziti.

A dobre naočale na skijalištu ne služe za "šminku" koliko u Splitu. Moraju imati dobru optiku i izolaciju, jer se inače magle zbog velikih razlika u temperaturi između kože i vanjske temperature. Poznate su marke scott, carrera, uvex, no valja imati na umu da ćete ispod 350 kuna teško naći one dobre.

"Goretex, goretex, goretex", ponavljaju prodavači kad je riječ o odjeći. Radi se o najkvalitetnijem i najskupljem materijalu kod opreme za zimske sportove gdje se znoj normalno izbacuje iz tijela, ono diše i ne pušta hladnoću unutra. Ventilira, takoreći.

Adrenalin privlači boardere

Dok se jedni skijaju, sve više njih "boarda" na snijegu. Board je sve popularniji jer je zanimljiv sport, lako se uči i pun je adrenalina - kaže nam Igor Marinović iz prvog i jedinog splitskog snowboard kluba Freerider. Postoje prave i početničke daske. Razlikujemo freeride, freestyle, allaround i race daske. Napravljene su od različitih materijala, a najkvalitetnije su one koje imaju drvenu jezgru <wood ćore).

- One za freeride su tvrđe i namijenjene su vožnji po dubokom snijegu i stazi. Freestyle su za skokove i akrobacije, a malo su mekše. S njima se može voziti i po stazi. Race su samo za stazu, strašno su tvrde i brze, a uglavnom se voze na pancericu. Kao na skijama im je podignut samo prednji kraj, a drugi je potpuno ravan. Allaround je kombinacija freeridea i freestylea, najrjeđa je kategorija za daske, najbolja je za pistu, no može i sve ostalo, pa i po snowboard parku s rampama - priča Igor Marinović. Cijene se kreću od 2OOO do 6OOO kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji