Red Purple Black

Na zimovanje u Rusiju odlazi sve više Riječana

IspisE-mail

RIJEKA - Prema službenim državnim statistikama, svake godine na skijanje u inozemstvo odlazi oko 250 tisuća Hrvata, a svaki od “skijaša” na zimskom odmoru potroši najmanje 500 eura, što znači da godišnje u austrijska, talijanska, francuska i druga svjetska skijališta ode 1,250.000 eura.

Italija je najpopularnija

Brojka se iz godine u godinu penje, a odlazak na skijanje (i sve popularniji snowboarding), s obzirom na hrvatski standard, više i nije pretjerani luksuz te si takvu zimsku zabavu može priuštiti gotovo svatko s prosječnom plaćom (naravno, ako mu je to važno u životu).

Među spomenutih 250 tisuća skijaša, nekoliko je tisuća Riječana koji se svake godine tradicionalno odlučuju za talijanska te u manjoj mjeri austrijska i francuska skijališta.

U Rijeci se aranžman za skijanje može dogovoriti preko 3-4 veće i dosta manjih turističkih i putničkih agencija, no sve je više onih koji zimovanje organiziraju individualno preko interneta. Riječ je o aranžmanima koji nisu dio ponude većine agencija, poput onih za ruska skijališta koja su sve popularnija i atraktivnija.

U agencijama navode da je prosječna cijena aranžmana za, primjerice, četveročlanu obitelj u pansionu s tri zvijezdice oko 4 tisuće kuna, odnosno oko tisuću kuna po osobi.

Udarni termini u siječnju

U hotelu su cijene nešto veće, od 2 do 2,5 tisuće kuna po osobi. Tome, naravno, treba pridodati cijenu ski passa koja je oko 140-150 eura te ostale dodatne troškove.

Udarni su termini, ističu u agencijama, zimski školski praznici, odnosno od 6. do 13. siječnja.

U Italiji su top-destinacije među Riječanima Val di Fassa, Civetta, Kronplatz i Val Gardena, u Austriji su popularni Bad Kleinkirchen, Nassfeld i Zell am See, u Francusku se najviše odlazi u Val Thorens.

Platak idealan za vikend

Hrvatska, na žalost domaćih turističkih djelatnika, nema geografskih predispozicija da postane skijaška zemlja - maksimalna visina domaćih planina “staje” na 1500 metara, na koliko tek počinju visine najpoznatijih svjetskih skijaških destinacija. Unatoč tome, kod nas se može pronaći nekoliko sasvim pristojnih skijališta, a u riječkoj regiji to je iznimno popularni Platak.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji