Red Purple Black

Na skijanje Hrvati potroše oko 100 mil. eura

IspisE-mail

Marija Veček i njezina četveročlana obitelj rado bi na zimovanje u Italiju, u neko manje obiteljsko skijalište s umjerenim cijenama. Odlučili su se za manje razvikana talijanska skijališta San Martino di Castrozza i Andalo jer su procijenili da zadovoljavaju njihove potrebe za rekreativnim obiteljskim skijanjem.

Popunjena skijališta

Budući da imam djecu koja idu u školu, tražili smo isključivo termin od 6. do 13 siječnja. Međutim, u tim talijanskim skijalištima jednostavno nema mjesta pomalo razočarano govori Marija Veček. Nada se da će u posljednji trenutak ipak pronaći pristojan aranžman te se tako pridružiti vojsci od 200.000 Hrvata koji će, prema procjenama turističkih stručnjaka, ove godine uživati u skijanju i čistom planinskom zraku.

Prodaja aranžmana ide puno bolje nego prošle godine. I ove godine najbolje se prodaju aranžmani u Austriji, a dobro idu i oni u Italiji, Sloveniji i Francuskoj kaže Alma Sardelić, voditeljica prodaje u turističkoj agenciji Adriatica.net. Dodaje da su ove godine atraktivna bosanskohercegovačka odredišta koja po povoljnim cijenama nude odlična skijališta i dobar smještaj.

Cijene apartmana za četiri osobe u Austriji i Sloveniji kreću se od 80 eura naviše, dok polupansion u hotelu s tri zvjezdice nudimo već od 60 eura. U BiH je hotelski smještaj znatno jeftiniji, pa tako na Jahorini nudimo plupansion u hotelu s tri zvjezdice već od 30 eura objašnjava Sardelić.

Zanimljivo je da se više od 80 posto skijaških aranžmana realizira u vrijeme novogodišnjih i školskih praznika (dakle u siječnju), a tek nešto više od 15 posto skijaša odlazi na zimovanju u veljači i ožujku, kad je u planinama ljepše i toplije.

Skupe radosti

Procjenjuje se da svaki Hrvat u prosjeku dnevno na putovanje, smještaj, hranu te školu skijanja i ski kartu potroši oko 80 eura, što znači da će ove godine na zimovanje potrošiti oko 100 milijuna eura. Kad se tome doda i kupnja skijaške opreme, onda troškovi sedmodnevnog skijanja vrtoglavo rastu. No i tome se može stati nakraj koristeći se mogućnošću plaćanja na rate, a neke agencije nude i prave kredite.

Aranžmani se mogu platiti u šest rata, a nudimo i kredite na 12 mjeseci kaže Alma Sardelić. Ravnatelj škole Slobodan Perić kaže da je uzrok svega Zlatko Kelić, kojega je nastavničko vijeće smijenilo s dužnosti razrednika.

Profesor Kelić instruira djecu i sve pokušava izdići na međunacionalnu razinu. Profesorica Vukičević ima moju podršku i ne mislim je smijeniti kaže Perić. Dodaje da su sve predstavke učenika proslijeđene u Ministarstvo, Uredu državne uprave i inspekciji rada.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji