Red Purple Black

Skijaši stižu, snijeg kasni

IspisE-mail

GLAVOBOLJE U ALPAMA - VREMENSKE PROGNOZE NAJAVLJUJU SLABE ZIMSKE OBORINE
CRNE PROGNOZE: Zbog previsokih temperatura, upitno je formiranje staza, a nastavi li ovakav trend globalnog zatopljavanja, skijaška industrija bi mogla potpuno propasti do 2050.

Minusi neće biti veliki

Popularna europska skijališta bit će u financijskom minusu na početku sezone, no neće se raditi o velikim iznosima jer onima koji su se odlučili već početkom prosinca u planine, nedostatak snijega i loši vremenski uvjeti, nisu opravdan razlog za otkazivanje putovanja ili naknadnu reklamaciju. Uživat će u ostalim pogodnostima koje nude na primjer Flachau ili Cortina d'Ampezzo.

Dok većina Hrvata uživa u dodatnim sunčanim danima, igrajući picigin na Bačvicama ili ispijajući kavu uz Jarunsko jezero, pretopla jesen i nedostatak snijega uzrokuje glavobolju skijaškim regijama u Austriji, Italiji i Francuskoj, čak i na pojedinim skijalištima u Skandinaviji.

Sezona kasni

Sezona skija i pancerica koja u Europi i službeno počinje s prvim danima prosinca, već sada će, sasvim je jasno, prolongirati prve spustove za najmanje desetak dana, jer dnevna temperatura se često penje i više od 10 stupnjeva što onemogućuje da se skijaške staze oblikuju pa makar i topovima.

I ono malo pahuljica što bi razveselilo djelatnike na planinskim padinama, brzo se otopilo na tlu, no unatoč tome, odgovorni za turizam u Austriji umjereno su optimistični, te vjeruju kako će sezona kasniti tek nekoliko dana, a to potvrđuju i stručnjaci.

- Do kraja ovog tjedna ne očekuju se nikakve oborine u srednjem dijelu Europe, jer je iznad našeg područja anticiklona, što znači polje visokog tlaka, te suho i stabilno vrijeme.
No od idućeg tjedna situacija će se postupno promijeniti, što će donijeti nešto oborina posebice iznad 1000 metara u području Alpa, no bez bitnijeg zahlađenja. Snijega će biti, no ne znam hoće li ga biti dovoljno da bi skijališta mogla normalno profunkcionirati -smatra Kristijan Božarov, predsjednik udruge za motrenje i prognoziranje vremena "Crometeo".

Globalno zatopljenje prijeti skijanju

Kazuje nam kako dugoročne prognoze britanskog meteorološkog ureda obećavaju prosječnu zimu što se oborina i temperature tiče, no ističe kako je dosta neuobičajeno da snijega u ovo doba godine nema čak ni u zapadnom dijelu Rusije.

Ovogodišnja iznadprosječno topla i suha jesen ubraja se u jednu od najtoplijih od 1861. godine kada se vrijeme počelo sustavno pratiti. A stiže samo kao potvrda crnih prognoza koje kažu, ako se nastavi ovakav trend globalnog zatopljavanja, skijaška industrija bi mogla potpuno propasti i to već do 2050. godine.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji