Red Purple Black

ZIMA STIŽE U VELIKOM STILU

IspisE-mail

Po svemu sudeći, sljedeći tjedan Hrvatsku, ali i dobar dio Europe, očekuje prvi pravi hladan zimski prodor sa zahlađenjem i vjetrovitim vremenom uz buru, odnosno sjeverni vjetar. Mnogo se pisalo i govorilo u domaćim medijima, čak i današnjim, da slijedećih 7 dana zime nema na vidiku. Sada je jasno da uskoro slijedi promjena vremena koja će donijeti pravu zimu.

Uzrok toj promjeni vremena bit će drukčija sinoptička situacija (razmještaj ciklona i anticiklona) nego do sada. Trenutno na vrijeme u nas djeluje anticiklona koja je produžetak (greben) azorske anticiklone, sa toplim zrakom po visini. Takve inverzne anticiklone sa slabim vjetrovima uzrokuju često u nizinama unutrašnjosti tmurno i hladno vrijeme, dok je istovremeno u planinama i na Jadranu toplije i sunčanije. Tome u prilog govore i današnje temperature koje su se u nizinama kopnenog dijela Hrvatske kretale od 0 do 2 °C, a toplije je bilo u gorju (Sljeme +5 °C, Zavižan +4 °C).

Početkom idućeg tjedna anticiklona će se premjestiti svojim centrom blizu Britanskog otočja i otvorit će se put hladnijem zraku sa sjevera kontinenta. U takvim situacijama često nad Sredozemljem, kao reakcija dolaska hladnog zraka nad toplo more, nastane polje sniženog tlaka zraka (ciklona). To se prema trenutnom prognostičkom materijalu očekuje sredinom sljedećeg tjedna, a pozicija centra te ciklone uvjetovat će količinu oborina u Hrvatskoj. Zbog hladnijeg zraka može se očekivati snijeg, ne samo u planinama, nego i u nizinskom dijelu unutrašnjosti, a zbog olujne bure, moguć je ponegdje i na obali nošen burom. Količina snijega koja bi padala sljedeći tjedan jako ovisi o centru spomenute ciklone, za sad se čini da bi te snježne oborine bile slabe i uglavnom bi ih bilo u Slavoniji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Čak bi se i u Dalmaciji temperature spustile za 10ak stupnjeva u odnosu na današnje u slijedećih 7 dana. (CROMETEO TIM)


Očekivana sinoptička situacija u
utorak (19.12.2006.) u 13h

Izvor: CROMETEO


Na bosanski skijalištima očekuje se snijeg

Po prognozama koje smo pronašli na internetu u ponedjeljak 18.12., tokom dana može se očekivati 10-15 cm novog snijeg. Po trenutnoj prognozi snijeg bi trebao pasti na Kupresu, Blidinju i na sarajevskim Skijalištima. Zahladnjet će sigurno, upitna je samo količina padalina.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji