Red Purple Black

TISUĆE HRVATA ODUSTALE OD SKIJANJA

IspisE-mail

VEĆINA SKIJAŠKIH CENTARA U HRVATSKOJ I EUROPI ODGODILA SLUŽBENO OTVARANJE SEZONE I VEĆ ZBRAJA MILIJUNSKE GUBITKE
Većina skijaških centara diljem Europe odgodila je službeno otvaranje skijaške sezone za idući tjedan, za kada je najavljen prvi pravi val hladnog vremena. Već se zbrajaju milijunski gubici, a i nekoliko tisuća naših zemljaka odustalo je od prvog ovosezonskog skijanja.

Mađonna di Campiglio (Italija): Popularno odredište hrvatskih skijaša otvaranje sezone dočekat će pod snijegom, ali ne onom pravom već iz vodenih topova. U Madonni su tek ovog tjedna uspjeli osposobiti desetak kilometara staza, što je samo 10 posto od ukupnoga kapaciteta.

Bad Kleinkirchheim (Austrija): Otvaranje sezone u Zagrepčanima najdražem skijalištu odgođeno je za 21. prosinca. Uvijek spremni Austrijanci ovo elitno skijalište već nekoliko dana masovno zasnježuju s ukupno 700 topova.

Kranjska Gora (Slovenija): Unatoč stalnim naporima organizatora, upitno je hoće li se ovo skijalište otvoriti do Božića. Ni na ostalim skijalištima u Sloveniji stanje nije bolje.

Jahorina (BiH): "Džabe je što pada noću kad se otopi odma izjutra", jedan je komentar na internet forumu ovoga najpoznatijeg bosanskog skijališta. Oborine se u Bosni očekuju tek za desetak dana, a nema topova za snijeg.

Val Thorens (Francuska): Nešto više od 20 centimetara snijega nije dovoljno da se jedno od najcjenjenijih europskih skijališta otvori. Francuzi tvrde kako će topovi raditi punom parom.

Leo Kovačić

Na Kupresu umjesto skijala caruju - ovce

Na Kupresu, najomiljenijemu dalmatinskom skijalištu, nema panike, iako je veliko kupreško polje ovih dana pusto, osunčano i samo što ne ozeleni. Turista nigdje, na vidiku tek poneko stado ovaca i pokoja krava. Pred jednom kućom baka na banak uz cestu iznijela na prodaju sir i kajmak.

— Nema turista, ali bit će ih. Doć' će sa snijegom. A ovo je ako ipak netko naiđe — veli.
— A kad će snijeg?
— Od starih vremena se govori da ovce planduju za Božić. I bit će snijega za Božić — reče.

Pred hotelom "Adria-ski", koji Dalmatinci odavna kontaju kao neupitno svoju domaću zimsku bazu, tek pet-šest auta i dva autobusa OSC-a. Unutra velika okićena jela i jaslice.

—  Hotel je prazan? — pitam vlasnika Sportsko-rekreacijskog centra Čajuša i hotela "Adria-ski" Zvonka Bagarića.
—  Nije. Imamo ovdje ljude na seminaru OSC-a. Bit će za koji dan ovdje puno Dalmatinaca. Od 27. prosinca do sredine siječnja sve sobe su nam prodane! — kaže dobro raspoložen.
— Bit će dobro ako bude snijega. A ako ne bude?
—  Ma bit će ga. Trenutno smo u pregovorima gore za snijeg — veli nasmijan voltavajući očima prema nebu.
— Ispregovarali smo da ga bude za Božić, eto Splićanima, Dubrovčanima, Šibenčanima i Zadranima na znanje. Bilo je palo nešto prije četiri-pet dana, padao je gotovo cijeli dan, ali nije se zadržao. Sad nam zapravo i ne treba, sad je skijaška predsezona. Završavamo veliki projekt žičare s četverosjedima, kakve nema nigdje do Austrije, i više nam sad vrijedi ovakav sunčani dan nego tri snježna! Pred Božić počet ćemo punit donji dio skijaških staza umjetnim snijegom, a onda će past i pravi i sve će bit kako treba.

Kaže, ovakvo sunčano vrijeme uopće nije neobično za ovo doba godine. Sezona skijanja je od Božića do sredine ožujka.

Kuprešani su inače samo u ovoj godini izgradili oko 200 novih apartmana očekujući dobru sezonu i nitko nije zabrinut. "Sav Kupres je za skijašku sezonu oko Nove godine prodan, ima tome i dva mjeseca", tvrde u gradu.

Meri Šilović

Bjelolasica: Tulum tek za Novu godinu 
    
Bjelolasica djeluje prilično pusto, unatoč prekrasnom sunčanom danu, a prvi pravi ovogodišnji tulum bit će tek za doček Nove godine, kada se očekuje barem 700 posjetitelja, jer u Hrvatskom olimpijskom centru snijega nema ni za lijeka.

— Nema ga, kao što ga nema na Sljemenu, kao što ga nema u Sloveniji pa i dalje, i tu se gotovo ništa ne da učiniti — kaže Ivica Dokli, šef skijališta na Bjelolasici. — U okviru Centra za sada imamo uređenih oko šest kilometara skijaških staza.

Gotovo je nepisano pravilo da snijeg na Bjelolasici sigurno padne oko Nove godine i da se skijaška sezona u pravilu produžuje na 60 do 70 dana, pa se tome nadaju i ove sezone. Prošle je godine snijeg pao dva dana prije Božića i zadržao se punih 68 dana, ali ne treba zaboraviti ni činjenicu da su skijališta 2002. godine bila otvorena samo devet dana.

Stanko Bašić

Platak: Strpite se do idućeg vikenda

Na skijalištu Platak prilično je živahno jer se i u Velikom i u Malom domu, kao i na žičarama, obavljaju posljednje pripreme za sezonu koja bi mogla početi već idućeg tjedna. Ako se ostvare najave meteorologa, temperature će konačno pasti, a bit će i snijega, barem do koljena.

Snijeg je pao prije mjesec dana, ali su ga brzo otopile jesenske magle. Još se uvijek nitko ne uzbuđuje zbog toga što obližnje livade više daju na proljeće, jer prava sezona na "morskom" skijalištu ne počinje prije siječnja.

— Već u utorak ćemo pokrenuti topove za umjetni snijeg — najavljuje Dalibor Mladenović, zakupnik svih žiča-ra i sedam staza na Platku ukupne dužine oko osam kilometara. Završena je kontrola, popravak i modernizacija automatike na žičarama, staze su proširene i uređene pa će Riječani i Istrani, a bude ih i do tri tisuće dnevno, već idućeg vikenda moći uživati u zimskim sportovima.

Još samo da padne snijeg. A hoće, to je sigurno, samo se još ne zna kad će.

Ivančica Celevska

Sljeme zove Dalmatince

"Na Sljeme, na Sljeme, na Sljeme, tamo mi noga beži..." Noga možda i, da, ali skije bome nemaju ovih dana nikakvog razloga "pobjeći" put Sljemena. Temperatura je jesenski visoka, a snijega nema nimalo.

Temperatura ispod ništice i prava vlažnost zraka! To Sljemenu treba i čim se to dogodi, istog časa u akciju kreću topovi. Baterija je spremna, jedina je nevolja što je za našeg posjeta temperatura na 1033 metra visine bila ravno 7,6 Celzijevih stupnjeva.

— Pozivamo sve Dalmatince da nam dođu jer nudimo kvalitetniju uslugu, a za manje cijene nego Austrija i Italija — poručuje pomoćnik direktora za hotelijerstvo Ivan Mioč. Cijena apartmana s četiri postelje u sezoni je 680 kuna. Za blagdane je već sve rezervirano.

Siniša Pavić

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji