Red Purple Black

Udarni skijaški vikend, kolone preko granice

IspisE-mail

Kao što se i očekivalo, većina Hrvata koji su krenuli u inozemstvo na skijanje učinili su to jučer prijepodne, na blagdan Sveta tri kralja.
Promet na graničnim prijelazima, primjerice na Bregani, najgušći je bio u ranim jutarnjim satima, a većih gužvi i zastoja prijepodne nije bilo.

Uz domaće ljubitelje skijanja, na izlasku iz Hrvatske bilo je jednako toliko stranih registracija, uglavnom gastarbajtera koji se vraćaju s božićnih i novogodišnjih blagdana provedenih u Hrvatskoj.

Prema riječima Gojka Žderića, načelnika postaje granične policije, prvi veći val domaćih turista granicu je prešao u ranojutarnjim satima, između pet i šest sati. Manje su se gužve počele stvarati oko devet sati pa su granični službenici otvorili i petu traku za izlaz iz zemlje.

- Većina skijaša mora u hotele stići do 16 sati pa su, ovisno o tome u koju zemlju idu, krenuli ili rano u zoru ili tijekom prijepodneva. Bili smo dobro pripremljeni za gužve, no nije ih bilo toliko puno iako su najavljivane. Iz Hrvatske se izlazilo u pet traka, no mogli smo otvoriti još dvije da je za tim bilo potrebe - objasnio je Žderić. Naglasio je da je barem polovica automobila koji su izašli iz države bila s registracijskim oznakama Europske Unije, što znači da je riječ o ljudima koji se vraćaju s blagdana provedenih u Hrvatskoj.

Prosječna hrvatska obitelj koju smo tijekom prijepodneva zatekli na graničnom prijelazu Bregana, četveročlana je, i na skijanju će provesti u prosjeku tjedan dana.

- Ove godine idemo u Italiju na skijanje i ostajemo tjedan dana. Smještaj smo platili oko sedam tisuća kuna - rekao nam je Vicko Pervan koji je s obitelji granicu prešao oko devet sati.

- Zadovoljan sam što nema većih gužvi i što sve ide ovako brzo. Očekivali smo veće gužve jer su bile najavljivanje, ali ih nema - dodao je je Pervan.

U usporedbi s prošlom godinom, navodi Žderić, promet je malo gušći, kao i broj turista koji prelaze granicu. - Promet na graničnom prijelazu Bregana je otprilike isti kao i prošle godine u ovo vrijeme - objasnio je Žderić.

Rupa i Pasjak

Jučer je u jutarnjim satima na graničnim prijelazima Rupa i Pasjak vladala velika živost na izlazima iz zemlje. Prema podacima granične policije, samo do 11 sati u pravcu slovenskih, talijanskih i austrijskih skijališta krenulo je gotovo 9000 ljudi. Iz zemlje se tijekom jutra izlazilo u dvije kolone, a duljih čekanja nije bilo. Usprkos manjku snijega, prema podacima turističkih agencija, bukiranost svih tradicionalnih skijališta je veća nego proteklih godina, a kao naručena je došla i vijest da je u Alpama konačno zasniježilo.

Visine snijega

Bad Kleinkirchheim
35 cm
Nassfeld
40-80 cm
Kronplatz
40 cm
Zell am See
100 cm
Val Thorens
70-90 cm
Jahorina
80 cm
Vlašić
31 cm
Kranjska gora
20 cm

U sljedećih tjedan dana u Hrvatskoj se očekuje zatopljenje do 15 Celzijevih stupnjeva.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji