Red Purple Black

Slovenska skijališta pod suncem umjesto u snijegu

IspisE-mail

Od pedesetak skijališta u Sloveniji do sada ih je, zbog izuzetno tople zime, otvoreno samo 11, ali je i na njima zbog malih količina snijega otvoren samo dio staza.

Pravo skijanje bez ograničenja moguće je jedino na Kaninu, gdje je snijega, zbog njegove visine, koliko i lani - oko pola metra, dok bi nešto niži Vogel, sa skijalištima i do 1800 metara nadmorske visine, za otvaranje sezone trebao barem 30 centimetara.

"U usporedbi s lanjskom uspješnom sezonom, svaki dan gubimo 14.000 eura", izjavio je za ljubljansko "Delo" od petka Tomaž Šumi, direktor žičare skijališta Vogel.

Zbog toplog vremena, koje meteorolozi najavljuju za još najmanje tjedan dana, neće biti moguće ni dodatno umjetnim snijegom zasniježiti niža skijališta poput ljubljanskog Krvavca, Pohorja kod Maribora i Kranjske Gore. U tamošnjim turističkim centrima ovih je dana relativno malo gostiju, osobito skijaša, pa djelatnici u slovenskom zimskom turizmu strahuju od "crnog scenarija" ako se sezona ovako nastavi.

Idućeg tjedna, najavio je Dušan Božičnik, tajnik udruge koja okuplja upravitelje slovenskih žičara i vučnica, održat će se krizni sastanak na kojemu će analizirati situaciju i predložiti potrebne mjere, a nisu isključena ni otpuštanja zaposlenih ako vrijeme uskoro ne "stegne" i ne padne trajniji snijeg.

Sve toplijim zimama i klimatskim promjenama zabrinuti su i neki slovenski znanstvenici.

Nevladina ekološka udruga Umanotera, koja okuplja akademske krugove, a osobito se bavi klimatskim promjenama izazvanim emisijama stakleničkih plinova, upozorila je da u Sloveniji još ne postoji dovoljno senzibiliteta za tu problematiku, pa ni svijesti među političarima o mogućim utjecajima globalnog zatopljenja na domaću ekonomiju.

U Torinu će se, pak, idućeg tjedna odlučivati i o kandidaturi Slovenije, točnije Maribora, za održavanje 25. jubilarne zimske Univerzijade 2011. godine, a glavni protukandidat Mariboru je turski Erzurum, gdje je ove sezone dosta snijega.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji