Red Purple Black

SEDAM DANA U CHAMROUSSU (Francuska)

IspisE-mail

Dragi gosti popularnog portala DalmacijaSKI prošlu godinu sam Vam pisao o zimskim radostima na Jahorini. Ovu godinu, kao što u naslovu piše proveli smo (jedan mali Ivan, njegova majka i otac, moja cura, ja i još oko 35 splićana) u CHAMROUSSU od 06/01 do 13/01. Među dosta ponuda odlučili smo se za ovo skijalište isključivo jer je to bio najjeftini aranžman, svega 2250 Kn po osobi plus stotinjak za osiguranje.
Kako nam je protekao tjedan…
Polazak,
05/01 (petak) u 22:00h

Autobusna stanica za Trogir. Uobičajena nervoza pred putovanje, ukrcaj ski opreme, torbi i teće sa sarmom u autobus. Kontrola, koga nema, svi su tu i ukrcaj. Predstavljanje vozača, Denis i Tonći. U autobusu nas je 29, neki su krenuli svojim automobilima premda je u cijenu aranžmana bio uključen prijevoz.

Pušači traže prvo zaustavljanje već u Skradinu (dobro su i do tu izdržali). Vani je dosta hladno. Već se lagano upoznajemo, uglavnom svi pričaju gdje su bili prošlih godina na skijanju i ooooooo...pa najvažnije pitanje, „Ima li SNJEGA ???“

Nekako sam uspio zaspat ali me vozači bude, granica. U Sloveniju ulazimo bez većeg zadržavanja (oko 30min, dok su se slovenski carinici probudili…).


06/01 Subota jutro, prvo zaustavljanje negdje u Italiji

Svi iz BUSa potrčali a gdje nego na WC. Ja oću popit kavu i na šanku naručujem „UNO MAKIJATO E UNO KAPUCINO“. Šinjorina kaže DUE EURI (pa i nije skupo).

Dalje nastavljamo kroz Italiju preko Milana, Torina (jer smo se izgubili, inače se Torino obiđe), prolazimo kroz preskupi tunel kroz Alpe…

Jupi, evo nas u Francuskoj, još samo tri i po sata do skijališta a već je 13h.

Cili sam odrvenia u bus-u, već mi misli prolaze, ma tko me nagovoria na ovaj put. Moga sam ić s autom i već ležat u apartmanu.

Pred Grenoble-a skrećemo za CHAMROUSSE. Nastane muk u bus-u, pretvaramo se u kazališnu publiku, nigdje nema snijega, katastrofa!!! Cili sam se preznoija. I nakon 20 min vožnje uz cestu se počme nadzirati bjelina.

CHAMROUSSE skijalište ima tri kompleksa CHAMROUSSE 1650, CHAMROUSSE 1750 i treće gdje smo mi CHAMROUSSE 1700 (brojevi govore o nadmorskoj visini).

Autobus se zaustavi taman ispred sjedežnice (šesterosjed), svi izletimo na svjež zrak. Nije hladno a staze se bijele od snijega.

Prijava na recepciji (koja naravno nije prošla bez problema). Čak smo uspili dobit povrat od 45 € jer smo otkazali najam TV-a. Ostavili smo im 300 € kapare kao osiguranje za eventualnu štetu te kopiju kartice.

Apartman je izvrstan, dvi sobe, kužina (sa mašinom za suđe, mikrovalnom i aparatom za kavu), WC i veliki balkon. Mi smo dobili dvosobni apartman jer nisu imali manji (kasno smo uplatili i platili malo više).


07/01, nedilja

Odlazak po kruv (Francuz je savršen) u SHERPE (lokalni dućan).

Na moje a i na iznenađenje svih ostalih tamo je jeftinije nego u Keruma ili Tommia, a to je ipak mali dućan na skijalištu u usporedbi s velikim trgovačkim centrima. Zanimljivo je da je 1,5 l vode samo 23centa (1,5 kn) a kroasan oko 5 kuna.

Odlazak na skijalište (od uzbuđena sam zaboravio fotoaparat), staza za izgubit se. Skijalište ima oko 90 km staza ali zbog nedostatka snijega nisu sve otvorene. Baš sam se naskijao taj dan.


08/01, ponediljak

Magla, pada snig, loša vidljivost. Iša sam se pravit važan ispred škole skijanja i otkači mi se skija, padnem nezgodno a oštra bol mi prođe kroz rame (usput izgubim sendviče iz ruksaka). Morali smo kupit dva sendviča na skijalištu, ode 10 €.

Prestali smo skijat oko 12:30h, nije dobro krenulo pa bolje prekinit.
Na nagovor cure odlazimo u razgledavanje dućana i kupovinu suvenira. Uf te žene…


09/01, utorak

Prekrasan dan, suncem okupan. Temperatura oko 5C, snijeg se topi ali skijanje je ugodno.


10/01, srijeda i 11/01 četvrtak

Još bolji dani za skijanje…


12/01, petak

Opet neka magla, odlučimo se na izlet u Grenoble (oko sat vožnje od skijališta). Cijena autobusne karte je nešto manja nego u Splitu (lokalni BUS 1,10e).

Opet po dućanima, pa se malo izgubili. Onda malo nervoze (s moje strane) i povratak u topli apartman.


13/01, subota

Čišćene apartmana (inače se naplaćuje oko 50€) te kontrola. Ukrcaj i polazak oko 10h.

Kroz Italiju na sveopće zadovoljstvo ljepšeg spola stali smo u veeeeeeeeliki trgovački centar.

Klikni za veću sliku...


Nedjelja oko 07h

Dolazak u Split nakon 21 sat vožnje.


Francusku bi svakome preporučio iako je dosta udaljena. Prvo, ljudi su preuslužni i uopće nije toliko skupo. Evo primjera.

Najveći vrh je na 2250m. 15m ispod njega nalazi se prekrasan restoran gdje kava s mlikon košta 2€, to vam je 15kn. Pošto je kava liti u Hvaru ili u Dubrovniku (a gdje je naš standard)? Nemojte mi zamjerit na primjeru kave ali kad mi je to najlakše za usporedit. Još da vam je doživit sunčanje u tom restoranu, guštate a ispod vas oblaci kao da ste na Olimpu.

Zanimljivo je spomenit da u ponudi imaju i ronjenje ispod leda.

Na Kupresu nema sniga i još neće još past a ja sam se naskijao za ovu godinu i vjerojatno ću provat naučit bordat.

Ante

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji