Red Purple Black

Bjelolasica će sa snježnim topovima u kalendar FIS-a?

IspisE-mail

S rekonstruiranom skijaškom stazom Vrelo vrijednosti 4 milijuna kuna te nabavom 3,5 milijuna kuna vrijednog stroja za uređenje skijaških staza, najmodernijeg u Europi, Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica našao se u kalendaru Svjetske skijaške organizacije (FIS) za slalom i veleslalom u muškoj i ženskoj kategoriji.

Hoće li se sljedeće godine “skijaška karavana” nakon sljemenske “Snježne kraljice” preseliti na Bjelolasicu, pitanje je financija.

Da bi ispunio i posljednji uvjet te tako zadovoljio stroge kriterije FIS-a, HOC mora investirati 12 milijuna kuna za snježne topove te izraditi dva umjetna jezerca koji bi omogućili proizvodnju umjetnog snijega.

- Sve smo ostale uvjete ispunili. Pod paskom Rene Fleissa, kojeg smo angažirali zbog ovog projekta, dobili smo 1470 metara skijaške staze sa startom na nadmorskoj visini od 1062 metra, ciljem na 622 metra, nagibom od 40 posto i prosječne širine 55 metara. Nadam se da ćemo ispuniti i ovaj, posljednji uvjet FIS-a, no to ne ovisi isključivo o nama nego o državi, u čijem smo vlasništvu - rekao je Ivica Dokli, šef skijališta HOC Bjelolasice.

Na stazi Vrelo, na poziv Hrvatskog skijaškog saveza, inspekciju je već obavio Peter Lakota, inspektor FIS-a za skijaške staze i dodjelu FIS homologizacija te ju prilično nahvalio. Idilu na Bjelolasici kvari još samo jedan detalj - sve su staze zatvorene zbog vremenskih (ne)prilika.

- Od Božića do 2. siječnja radila je dječja staza Tintilinić, no morali smo je zatvoriti jer ju je upropastila kiša i visoke temperature. Ponadali smo se da ćemo moći otvoriti i gornji dio staze, ugazili smo tridesetak cm snijega, no bezuspješno, jer se staza ubrzo stanjila na desetak cm, što je nedostatno za skijanje - kaže Ivica Dikli.

Na Bjelolasici trenutno boravi 150 osnovaca iz Zadra, Šibenika i Splita. Ski-servis Bjelolasica uz postojećih 150 nabavio je još 200 novih kompleta skijaške opreme te 30 sanjki i 10 snowboard kompleta. Na stazi Tintilinić za djecu i skijaše početnike postavljena je nova vučnica, a u blizini je sanjkalište i manji ugostiteljski objekt.

Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji