Red Purple Black

Na 24-satnom superveleslalomu prvi put hrvatski skijaš

IspisE-mail

KASTELRUTH - Na najdužoj i najtežoj alpskoj skijaškoj utrci, "Extreme 24h Sudtirol Ski Trophy" superveleslalomu u talijanskom Kastelruthu, prvi će puta nastupiti i jedan hrvatski skijaš. Ultramaratonac Željko Ivnik pokušat će u 24 sata neprestanog skijanja na poznatoj "Marinzen" stazi proći što više kilometara.

Snijeg i hladnoća koji su, konačno, stigli u Europu nisu spriječili organizatore i natjecatelje vjerojatno najduže i najiscrpljujuće skijaške utrke da odrade prvi službeni trening i pregled staze. Pravila ove iznimno zahtjevne utrke koja se održava u talijanskom mjestašcu Kastelruth u Južnom Tirolu, vrlo su jednostavna - unutar 24 sata skijaši u pojedinačnoj i u konkurenciji dvočlanih timova pokušavaju odskijati što više kilometara na stazi "Marinzen". Staza je duga nešto manje od 2 km, start je na 1483 m nadmorske visine, a cilj oko 400m niže. U vrijeme utrke ulazi i 12-minutna vožnja sedežnicom. Pobjednik je onaj skijaš koji završi više krugova u 24 sata. Prošle godine pobjednik je prešao 111 krugova, dok je prvi tim prešao 112 krugova.

Zbog sigurnosti i teških uvjeta broj natjecatelja ograničen je na samo 15 pojedinačnih skijaša i 30 timova. Stoga je već i ulazak među odabrane svojevrstan uspjeh, doduše nedovoljan 32-godišnjem zagrepčaninu Željku Ivniku. Naš se skijaš naime već u svom prvom nastupu na ovom skijaškom maratonu nada mjestu na postolju. Ovaj ultramaratonac svojim je projektima već nekoliko puta skrenuo pozornost javnosti na sebe. U čast Hrvatskog olimpijskog odbora istrčao je ultramaratone Zagreb-Ljubljana i Zagreb-Budimpešta, a zasigurno najveći podvig bio mu je triatlon Zagreb-Rim u kome je prvo biciklom prešao Italiju od Rima do Ancone, pa zatim preveslao Jadran od Ancone do Splita i konačno u pet dnevnih etapa pretrčao put od Splita do Zagreba.

"Extreme 24h Südtirol Ski Trophy 2007." počinje u petak, 26. siječnja u 20 sati, a završava 24 sata kasnije, tako da se većinu vremena u stvari vozi noćna utrka.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji