Red Purple Black

Primorci i Dalmatinci pohrlili na skijališta

IspisE-mail

Nakon prvog obilnijeg snijega prošli vikend u zakašnjenju od dva mjeseca počela je skijaška sezona u velebitskim zimovalištima Krasna i Baške Oštarije, u kojima je u subotu i nedjelju boravilo više od tisuću skijaša.

Dok su skijalište Velebno u Baškim Oštarijama okupirali skijaši iz Dalmacije, s druge strane Velebita, u Krasnu, najviše su se strmim stazama spuštali skijaši iz Primorja.

- Rade tri staze koje mogu u sat vremena primiti 600 skijaša. Snijega ima oko 35 centimetara, što još nije dovoljno za prave uvjete na stazama. Počela je raditi mala škola skijanja. Ako snijeg ostane, idući vikend organizirat ćemo natjecanje u veleslalomu za djecu iz Šibenika - kaže Vlado Tomaić, koncesionar skijališta u Krasnu, u kojem se, nakon prvog obilnijeg snijega, polovično popunio smještaj jer se mnogi boje uplatiti aranžman, a ostati bez snijega, koji je najveći problem svih hrvatskih skijališta ove zme.

- Čekati milost s neba vrlo je riskantno u ovom poslu. Treba raditi umjetni snijeg, koji će mijenjati prirodni kada ga nema, što je slučaj posljednjih dviju zima - dodaje Tomaić, koji se nada da će zima potrajati do kasnog proljeća. U skijalištu Velebno jučer se, osim nedostatka snijega, pokvarila i jedna vučnica.

- U našem skijalištu sezonske su cijene najniže u zemlji: 650 kuna plaćaju odrasli, 450 djeca. No, problem je snijeg koji je prvi put ove zime pao prije nekoliko dana - kaže Mirjana Troha, voditeljica hotela Velebno, koji se dobro popunio čim je pao snijeg.

Vrijeme jučer opet nije išlo na ruku zimovalištima jer su jako sunce i južni vjetar topili snijeg pa, ne bude li novih snježnih oborina, skijaška će se sezona nakon samo nekoliko dana prekinuti.

Skijanje uz kupus i meso

Ako velebitskom zimovalištu nedostaje snijega, njega, osim planinskog ambijenta, zamjenjuje bogata gastonomska ponuda. Cijelo Krasno miriše po kuhanom kiselom kupusu, sušenom mesu i ličkom krumpiru jer skijaši i gosti to jelo vole najviše. Krasnovari za aperitiv nude kuhanu rakiju.

Izvor: Jutarnji.hr


KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji