Red Purple Black

Za dovršenje Bjelolasice nula kuna

IspisE-mail

Potemkinovo selo ili, jednoga dana, uistinu Hrvatski olimpijski centar? Na ovu je dvojbu teško odgovoriti. A da je dovoljno političke volje, što bi priskrbilo i dovoljno novca, za Bjelolasicu je ne bi bilo. Bio bi to uistinu pravi olimpijski centar u kojem bi, uz vrhunske sportaše, mogli uživati i rekreativci.

Na jednakoj udaljenosti od Zagreba, ali i mora, Bjelolasica ima sve prirodne preduvjete. No, tu se, mnogi će reći na žalost, priča završava.
Kako drukčije objasniti činjenicu da projekt koji je počeo za mandata bivšeg premijera Zlatka Mateše  koji je vlada Ivice Račana stopirala i ponudila svoje rješenje, a ono se pak nije svidjelo aktualnoj vlasti pa i oni sada imaju "viziju"  još čeka da ga netko dovrši?

Matešin bazen

Sportske dvorane nema, o sustavu za zasnježivanje razmišljat će se nakon zime, bazen iskopan prije sedam-osam godina vodom se puni  kad padne kiša... Zato tu kaljužu, jer ispada da je riječ o tome, u ogulinskom kraju sada posprdno nazivaju  Matešinim bazenom. I ono što je proteklih mjeseci uprava HOC-a učinila  sagradila skijašku stazu Vrelo, koja je uvrštena u FIS kalendar te koju su mnogi stručnjaci ocijenili najboljom na svijetu, kupila ratrak, pripremila dokumentaciju za nabavu sustava za zasnježivanje, izradila projektnu dokumentaciju za gradnju dvorane i bazena  nije plaćeno.

Još ima vremena. Sve će biti podmireno u roku  optimističan je saborski zastupnik Karlovačke županije iz redova HDZ-a, ujedno član Povjerenstva za kapitalna ulaganja u HOC Bjelolasica Ivan Vučić. Prema njegovoj procjeni, u te je radove utrošeno oko devet milijuna kuna. Račun na naplatu stiže za mjesec dana.

Čekajući ravnatelja

Da će način financiranja biti predočen javnosti "kad se budu imali svi detalji", obećao je nakon prvog sastanka članova Povjerenstva, koji je održan u veljači prošle godine, ministar Dragan Primorac. Spominjalo se tada da je najizgledniji način za osiguranje sredstava da država kao većinski vlasnik da potrebna jamstva. Ni to se nije dogodilo.

HOC je tražio jamstvo Vlade, ali je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potkraj studenoga donijela negativno mišljenje  objašnjava Vučić. Navodno je zbog te odbijenice Vlada odlučila osnovati Javnu ustanovu Hrvatski olimpijski centar, čije je "postojanje" objelodanjeno 28. prosinca u Narodnim novinama.

Za najviše dva tjedna trebalo bi biti poznato tko će biti privremeni ravnatelj te ustanove, preko koje se kani zatvoriti financijska konstrukcija za gradnju Olimpijskog centra. Kada se i to dogodi, ostaje pitanje hoće li svi nabrojeni sadržaji, koje je Bjelolasica prema prvotnim planovima trebala dobiti najkasnije do kraja ove godine, uistinu biti gotovi.
Jer izbori nisu tako daleko, a dopadne li projekt HOC-a u ruke neke nove vlade, velika je šansa da ćemo na kraju imati  Potemkinovo selo.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji