Red Purple Black

Regulacijski plan za ski centar

IspisE-mail

Premda se na temu skijališta na Kamešnici od predstavljanja studije u svibnju 2004. godine nije ništa događalo, općina Livno ne odustaje od tog projekta. U ovoj godini najavljena je izrada regulacijskog plana prijevoja Vaganj gdje bi se skijalište trebalo nalaziti. Tim planom biti će obuhvaćeno 200 parcela za izgradnju vikendica.

U pripremi je izrada projektne dokumentacije i traženje koncesionara za izgradnju skijališta. Poučeni iskustvima iz Kupresa i velikom zanimanju skijanje te za kupovina terena za izgradnju vikendica i u Livnu su odlučili iskoristiti potencijale svojih planina.

Prema studiji koju su tada predstavili Tone Vugrinec, Stipe Božić te Josip i Darko Modrić na Vagnju postoje odlični uvjeti za razvoj zimskog turizma. Predviđena je gradnja staza dužine 3 i 3,2 km te staza za početnike i lagana staza. Visinska razlika od starta do cilja bila bi impresivnih 800 metara što bi moglo biti jako zanimljivo za utrke najzahtjevnijih razina. Uz staze bili bi izgrađeni ski liftovi, potrebni objekti i tehnika. Iako bi se cilj staza nalazio na skromnih oko 1200 metara nadmorske visine za predstavljače studije to ne bi bio značajniji problem. Kako su rekli sva svjetska skijališta jamče snijeg od 15. prosinca do 1. svibnja, a za to su neophodni topovi za proizvodnju snijega. No, svjedoci smo kako, primjerice, ove godine najpoznatija i vrhunski opremljena svjetska skijališta smještena na znatno višoj nadmorskoj visini unatoč svoj tehnici nisu imala dovoljno snijega.

Kao i svi planinski centri i na Kamešnici treba računati i na ljetni turizam što s obzirom na geografski položaj na samoj granici između BiH i Hrvatske i tek 60 km udaljeni Split ne bi trebao biti problem. Ni za goste se ne bi trebalo brinuti jer prema Božiću samo u Hrvatskoj ima oko 200 000 skijaša, a propusnost svih skijališta u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH je oko 80 000 skijaša.U tijeku je izgradnja ceste preko prijevoja Vaganj, što je prvi korak kako bi se Vaganj učinio dostupnim.

Nema sumnje kako će općina Livno učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi došlo do realizacije ovoga projekta teškog 7-10 milijuna eura. Pitanje je samo zainteresiranosti potencijalnih koncesionara i spremnosti banaka da podrže  ovakav projekt na ovoj nadmorskoj visini.

Izvor: Livno Online

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji