Red Purple Black

Vlašić dobiva sjedešnicu i 8-11 km novih staza!

IspisE-mail

Dugo očekivana sjedišnica je konačno kupljena. Svim iskrenim prijateljima planine Vlašić ovo je bila jedna od, do sada, neostvarenih želja, pored želja o konačnom rješavanju komunalnih i osnovnih infrastrukturnih pitanja, a u kadrovsku politiku se ovdje nećemo miješati jer Babanovac.net niko i ne pita za mišljenje...

Trebalo je proći nekoliko dana da se radost zbog ovog poteza rukovodstva poduzeća Vlašić Ski doo slegne i da se stvari ponovo vrate na svoje mjesto. Na mnogobrojnim stranicama i forumima na internetu mogu se vidjeti izuzetno pozitivne reakcije na vijest prenesenu sa ove Web stranice. Da malo rezimiramo: 15.02.2007. godine u Švicarskoj je potpisan Ugovor kojim poduzeće Vlašić Ski doo postaje vlasnikom Doppelmeyer sjedišnice.

Radi se o trosjedu, kapaciteta 2400 skijaša po satu. Dužine je 1640 metara (!!!). Sjedalice su sa "kvačilima" i ne udaraju u noge kao neke sjedišnice u BiH. U stalnim kontaktima sa predstavnicima ovog poduzeća, računajući i današnji dan, Babanovac.net Vam je u mogućnosti ekskluzivno prenijeti najsvježije informacije i planove u poboljšanju skijaške ponude planine Vlašić, pa tako i o ovome, zaista velikom, koraku unaprijed.

Stvarni podatci o skijaškim kapacitetima planine Vlašić, kažu da nam je, do sada, na raspolaganju bilo 10500 metara ski staza. U ovu dužinu se računaju i skijaški putevi koji povezuju staze i ski liftove sa središtem ski centra. Trenutno najviša točka na koju se penju ski liftovi je Markovac, na 1525 metara nadmorske visine.

Prema trenutnom stavu rukovodstva ovog poduzeća, sa ovom sjedišnicom ići će se na povećanje ukupne dužine staza, pa bi samim tim gužva na ski liftu Babanovac I i II bila značajnije smanjena, barem većim dijelom dana. Zbog značajnog povećanja ionako velikih troškova, od solucije da ovaj trosjed ide na mjesto ski lifta Babanovac se za sada odustalo. Drugi problem predstavlja teren između završne stanice ski lifta Babanovac u pravcu vlašićkog vrha Pavo. Ovaj dio može "preći" samo sjedišnica.

Pred montažu, predstoji još cijeli niz aktivnosti. Sa nekima se u ovim prvim danima nakon potpisivanja ugovora već započelo. Za početak će biti potrebno pregledati vlasničku strukturu zemljišta, te pristupiti izradi samog projekta do detaljnog mjerenja i određivanja trase lifta i staza.

Ono što skijaše najviše interesira, nakon što su pročitali vijest o kupovini sjedišnice, je njena buduća lokacija. Vrh sjedišice će biti vlašićki vrh Pavo. Sa ovog vrha ona će se spuštati u pravcu ski lifta Markovac, preciznije, prema nekadašnjem ski liftu Visovi.
Pretpostavlja se da će biti ostvarena direktna veza između postojećih ski liftova Babanovac i Markovac prema početnoj stanici sjedišnice, te od početne stanice sjedišnice prema ski liftu Ugar do polazne stanice ski lifta Babanovac.

Prema postojećem Regulacionom planu, ali i satelitskim snimcima koje nam poklanja Google Earth, jasno je da se radi o 8-11 km novih staza !!! Skijaška ponuda planine Vlašić će iduće sezone, pod uvjetom da nas ne zadesi veća oskudica sa snijegom, biti potpuno drugačija. U periodima kada ski lift Babanovac većim dijelom prekrije blato, na planiranom području i te kako ima dovoljno snijega.

Fotografije ovog trosjeda koji se još nalazi u Adelbodenu (CH) možete pogledati u sekciji Galerija...

Izvor: www.babanovac.net 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji