Red Purple Black

Sedamnaest snježnih topova ide na remont

IspisE-mail

Sedamnaest od ukupno 35 snježnih topova od jučer u magli i blatu, koje na pustom Sljemenu seže do gležnja, čeka transport na Zagrebački velesajam gdje će ih radnici TD-a Sljeme-Medvednica pregledati, zamijeniti  dotrajale dijelove i pripremiti za sljedeću zimu.

Školovan za servisera

Jučer su radnici Sljemena postavljali ogradu oko topova kako bi ih zaštitili od znatiželjnih izletnika. Prema riječima Igora Žiljka, šefa službe sljemenskih staza, za 10 stalnih topova i osam visokotlačnih žirafa remont će se na proljeće obaviti na samoj stazi.

Stazu na crvenom, bijelom i zelenom spustu, prema odluci Ministarstva okoliša, možemo zasnježivati do 1. ožujka. Pretprošlu je noć palo svega dva centimetra snijega koji se već otopio. Slijedećih dana prognozira se kiša s temperaturama višim od 10 stupnjeva, tako da nam topovi više neće služiti  kaže I. Žiljak. Protekla skijaška sezona zbog tople je zime jedna od najgorih koje se pamte otkad je staza otvorena za građane. Sezona skijanja završena je prije dva tjedna, a skijaške staze za građane otvorile bi se, ukoliko bi pao novi snijeg, u što je, dodaje Žiljak, teško povjerovati.

Prava katastrofa, jer je temperatura ispod nule ove zime pala svega nekoliko puta. Topovi su najviše radili pred Snježnu kraljicu. Ukupno je ove sezone za potrebe umjetnog snijega potrošeno oko 30 tisuća kubika vode, a ispucano je oko 75 tisuća kubika topovskog snijega  kaže Žiljak, vođa tima koji će i servisirati topove. Završio je školu za servis snježnih topova u talijanskoj tvornici Techno Alpin pokraj gradića Bozano. Pomagat će mu trojica radnika Sljemena koje je podučavao poslu.

Nakupio se kamenac

Topovi su prosječno stari od dvije do četiri godine, a ove smo godine kupili  četiri nova. Cijena im je pojedinačno od 10 do 40 tisuća eura. U hangaru ih rastavimo tako da možemo pregledati svaki šaraf. Najčešće odu grijači, ventil-kartica i mjerač protoka vode zbog nakupljanja kamenca. Remont će trajati do rujna, a u listopadu su topovi ponovno na stazi  zaključuje Igor Žiljak.

Izvor: Večernji list


 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji