Red Purple Black

ZIMA ZADNJEG DANA KALENDARSKE ZIME

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesZadnji dan kalendarske zime protječe u kasnozimskom tonu u velikom dijelu Hrvatske. Jutros je u centru Sredozemne ciklone nad sjevernom Italijom prizemni tlak iznosio 980hPa što je najdublja ciklone u zadnjih godinu dana. Tlak zraka nizak se i u većem dijeu Hrvatske kreće se oko 990hPa te polagano raste.

Hladni zrak, koji je tijekom ponedjeljka stigao do najzapadnijeg dijela zemlje, danas se proširio na Gorski kotar i Liku, sjeverni Jadran i dio Dalmacije. Prema podacima DHMZa jutros je najviše snijega palo u Pargu pored Čabra te ga već ima preko pola metra! Zavižan mjeri 33cm, Crni Lug Risnjak 33cm. U nizinama unutrašnjosti prednjače Čakovec sa 15cm i Varaždin sa 14cm.

Snijeg je bilo i drugdje u unutrašnjosti pa su se zabijelili Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Sisak, Gospić, Kutina… Tijekom jutra snijeg je mjestimice padao u unutrašnjosti Istre, a napodručju Pazina, Buja i Buzina mjestimice je bilo tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg je zabijelio i okolicu Rijeke iznad 300m, a padao je lokalno na otoku Krku. Susnježica i snijeg su mjestimice počeli padati i u sjevernom dijelu dalmatinske Zagore.

Pravi zimski ugođaj jutros vlada u susjednoj Sloveniji. Najviše snijega mjerilo se jutros na Triglav-Kredarici – 245cm. U 7h na Brniku je izmjereno čak 30cm snijega, u Novom Mestu 28cm, Celju 22cm, Ljubljani 19cm. Tijekom jutra snijeg je počeo padati na zapadu BiH, u Bihaću ga jutros ima 17cm.

Osim snijega ciklonu Horacije obilježila je i mjestimična obilna kiša u zadnja 24 sata. Preko 50mm palo je na Kvarneru. Samo na istoku Slavonije za sada nije bilo oborina. Na Jadranu tijekom jutra ima mjestimične grmljavine.

Tijekom noći i jutra na dubrovačkom području puše olujan južni vjetar, povremeno je imao prosječnu olujnu brzinu. Drugdje je vjetar na Jadranu u zamjetnom slabljenju u odnosu na prethodnu noć. Jutrošnje temperature zraka kreću se od -2°C u Gorskom kotaru do 14°C na jugu Dalmacije i krajnjem istoku Slavonije.

Izvor: Crometeo

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji