Red Purple Black

U četvrtak stižu vjetar, kiša, hladnoća i - snijeg!

IspisE-mail

Weather Movie composed with satelite imagesPOGORŠANJE VREMENA U drugom dijelu tjedna iz Skandinavije stiže zima
Vrlo hladno, vjetrovito i većinom oblačno vrijeme bit će u Hrvatskoj u drugom dijelu tjedna, a u višim područjima kontinentalne Hrvatske očekuje se i – snijeg.

Bura na Jadranu

Pogoršanje vremena počinje u četvrtak popodne. Padat će jaka kiša, a na višim nadmorskim visinama očekujemo i snijeg. Snijeg se može očekivati u Gorskom kotaru i Lici, na Sljemenu, Biokovu, pa čak i u gorskim dijelovima dubrovačkog zaleđa – rekao nam je dežurni sinoptičar Hrvatskoga hidrometeorološkog zavoda, dodajući da se očekuje vrlo jak vjetar zbog kojega će osjećaj hladnoće biti još jači.

Na Jadranu će puhati vrlo jaka bura koja će stvarati velike probleme u prometu te se očekuju i neka ograničenja na autocesti. Moguće je da zbog bure poneka pahuljica stigne i do mora jer su, objašnjava dežurni sinoptičar, i Velebit i Biokovo vrlo blizu moru. Iako će temperature u Dalmaciji, Kvarneru i Istri biti nešto više od kontinentalnih, osjećaj hladnoće zbog jakog će vjetra biti jači upravo u tim sredozemnim krajevima.

– U drugim dijelovima Hrvatske očekuju se znatne količine kiše, ali ništa dramatično – kaže dežurni sinoptičar, objašnjavajući da će cijeli sljedeći vikend biti vrlo hladan. Nešto hladnije bit će u središnjoj Hrvatskoj (šire zagrebačko područje) nego u Slavoniji, gdje će, kako sada stvari stoje, padati samo kiša.

Dežurni sinoptičar kaže da su takvi valovi hladnoće uobičajeni za ovo doba godine. Ova je jesen nešto toplija te ima manje padalina od prosjeka. No oscilacije su manje nego u prvih šest mjeseci, koji su bili znatno topliji od višegodišnjeg prosjeka. Najnoviji hladni val dolazi iz Skandinavije u kojoj se ovaj tjedan temperature kreću oko ništice.

No, prava sibirska hladoća već je stigla u Moskvu, gdje je gotovo 40.000 osoba danas ostalo bez struje nakon snježne oluje koja je regiju pogodila u nedjelju i oštetila dalekovode. Prema riječima dužnosnika ministarstva za hitna stanja, na moskovskom je području, na 264 lokaliteta, gdje živi 38.500 ljudi, nestalo struje. Snježna je oluja u nedjelju pogodila regiju i oštetila visokonaponske dalekovode.

Zametene Alpe

Veće se oborine očekuju i u Alpama, gdje će, prema sadašnjim prognozama, biti dosta snijega. Nakon hladnog vikenda slijedi stabiliziranje vremena i temperature primjerene za drugu polovinu listopada.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji