Red Purple Black

Mont Blanc ne prestaje rasti

IspisE-mail

U dvije godine "Krov Europe", Mont Blanc porastao je za 2,15 metara i proširio se za 10.000 prostornih metara, piše agencija France-Presse.

Njegova visina sada je 4.810,9 metara i još nikada nije bio tako visok, utvrdili su geometri iz pokrajine Haute-Savoie na svojoj općoj skupštini održanoj u Chamonixu.

"Visina i volumen Mont Blanca znatno su porasli, jer se snijeg nagomilao na vrhu u zadnje dvije godine", obrazložio je stručnjak koji je 15. i 16. rujna sudjelovao u mjerenju planine. Volumen leda iznad 4.800 metra prvi put je izračunat 2003. i iznosio je 14.600 prostornih metara. U 2005. pao je na 14.300 prostornih metara, ali je u 2007. gotovo udvostručio svoj obim i dosegnuo 24.100 metara prostornih.

Razlog tim promjenama je u klimatskom zatopljenju, tvrde stručnjaci. Prema riječima meteorologa iz Chamonixa Yana Giezdannera, "bilježimo veću učestalost zapadnih vjetrova koji donose kišu s višim temperaturama. Ta se kiša iznad visine od 4.000 metara pretvara u snijeg koji se lijepi na postojeći led i povećava visinu i volumen Mont Blanca".

To je "neobična pojava s obzirom na klimatsko zatopljenje u Alpama", dodaje, jer ledenjaci na većim visinama rastu, dok se oni na srednjim visinama tope, smanjuju i prijeti im nestanak.

Izvor: Večernji list

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji