Red Purple Black

Spust od Jahorine sve do Flachaua

IspisE-mail

Šibenčani će, nema sumnje, činiti značajan dio “kolone” od sto tisuća Hrvata koji će zimski odmor provesti na skijanju i u inozemstvu ostaviti najmanje 70 milijuna eura. Ovdašnje turističke agencije trljaju ruke. Broj onih koji bi godišnji odmor, poslije prošlogodišnje blage zime, skijajući proveli na planinama osjetno je porastao.

U ovom trenutku teško je procijeniti koliko će Šibenčana krenuti u susjednu Sloveniju, Bosnu ili pak Italiju i Austriju. S jedne strane, lokalne turističke agencije te podatke čuvaju kao poslovnu tajnu, a, s druge, najveći dio ljubitelja snijega i planina odlazi u vlastitom aranžmanu. No, ako je suditi prema hrvatskom prosjeku, najmanje tisuću Šibenčana će na skijanje.

- Naša poslovnica u Šibeniku bilježi 30-postotni rast zanimanja za skijanje - kažu nam u Generalturistu.

Najveće zanimanje vlada za već provjerenim skijalištima u Austriji, Italiji i Sloveniji. Od prije dvije godine, otkako su se obnovili tamošnji hoteli, vlada popriličan interes i za Vlašić i Jahorinu u susjednoj BiH. Uz relativno niže cijene, dobru hranu i uslugu, a tek nešto nižu razinu uređenosti skijaških staza, što, ipak, zadovoljava skijaše rekreativce, Šibenčani se odlučuju otići u susjedstvo i zbog blizine destinacija.
- Ako se već odluče za odlazak na planine preko agencije, nerijetko se traže paketi gdje se nude i škole skijanja na hrvatskom. U tom paketu, gotovo bez izuzetka, traže se i usluge wellness centra - kažu u Generalturistu.

Inače, Šibenčanima skromnijeg džepa po cijenama je bliža BiH. Recimo, sedmodnevni polupansion na Jahorini u hotelu “Bistrica” stoji 2260 kuna, a u Termagu s četiri zvjezdice 4000 kuna. Na Vlašiću u hotelu iste kategorije sedmodnevni boravak je između 2000 i 2200 kuna.
U NIK-u kažu da Šibenčani umjesto hotelskog, radije biraju apartmanski smještaj.

- U Kronplatzu četverokrevetni apartman stoji 3275 kuna, a u Flachau 4245. S druge strane, sedmodnevni polupansion na Kupresu po osobi je 1880 kuna. Ili, pak, na Vlašiću, za koji vlada poprilično zanimanje, sedmodnevni polupansion, u što je uključen i doček Nove godine, je 394 eura, kaže Nikola Alviž, vlasnik NIK agencije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji