Red Purple Black

Nema snijega, nema biznisa

IspisE-mail

I to je ovih dana nova na Blidinju, na skijalištu koje je posljednjih godina postalo prava hit destinacija? Kupuju li gore još Dubrovčani i hrvatske zvijezde parcele i vi­kendice? "Istopili" se kupci kao lanjski snijeg! "Bude li snijega bit će i biznisa", vele ovih dana pod Vran planinom u Hercego­vini. Pomalo zabrinuto. Svrati­li smo ovih dana baš uoči veli­ke zime.

Nebo nije dalo naslutiti veliki ledeni val, zubato sunce je grijalo tanki bijeli pokrivač i svi­jet je u Rakitom, mjestu desetak kilometara od skijališta, odakle je većina vlasnika blidinjski par­cela, bio malo nakraj srca.

Do skijališta pored čuvenog Puta spasa, koji su tijekom rata izgradili Rojs i njegovi, bile su tek krpe snijega. Širok, dobar makadam, ćak tu i tamo asfalti­ran. Veliko zaleđeno Blidinjsko jezero, široka dolina među im­presivnim planinama. Uz pod­nožje planine Ćvrsnice prema gore se penje bajkovita gusta šuma jela i borova, kroz nju zu­ji žićara, a tek korak, dva dalje
lijepe vikendice, k'o da su ih u Švicarskoj radili, sve sređene, slične, s krovovima do zemlje, s vrtovima i ponekom jelom. Uz skijalište kafić.

Lani je na Blidinju izgrađe­no 350 novih vikendica, i tada je zbrojeno da ih je ukupno oko 2000. Putem se propitujemo o po­znatima koji nisu odoljeli ljepoti Blidinja pa su tu pokupovali ku­će. Domaći će nerado o tome. Ve­le, neka svijet uživa u miru. Od prije se zna da među vlasnicima lijepih vikendica ima novinara, pjevača, nogometaša, generala, liječnika, ...
Nove kupce čekaju četiri roh-bau izgrađene vikendice na domak ski-liftu još odlani. Vlasnik bi ih prodao za 50-ak tisuća eura svaku. Na dvjema uređenim, zaista lijepim kućama ploča: PRODAJE SE. Nazvali smo na ispisan broj mobitela. Čovjek, po glasu bi se reklo Splićanin, nam reče:
-Vikendice su potpuno sređe­ne, po 136 kvadrata. Prodajem jednu za 130.000 eura, a drugu za 150.000 eura.

Uz skijalište su parcele već po 'morskoj" tarifi -100 eura kva­drat. Malo dalje prema jezeru još ima zemlje koja se prodaje po 20 eura kvadrat, ali vremena kad se ovdje kupovalo za pet, šest eura nepovratno su prošla.

Tako vam se cijene kreću u ovom parku prirode koji je još do prije dvadesetak godina bio samo raj za ovce. Tu su oduvi­jek ljeti stočari dovodili tisu­će ovaca. Sad su tu dva hotela, motel, restoran, trgovina, in­frastruktura, sve što skijašu hedonistu treba. I cijene ne pa­daju, iako je prodaja stala. Sve čeka snijeg.

- Gradnja kuće ključ u ruke je 1000 eura po kvadratu, a u roh-bau izvedbi je 500 eura kvadrat. I jest da prodaja ne ide, ali 60 kuća je od lani ovdje na Blidmju ipak što završeno, što izgrađeno. Po­sla za nas ima - reče nam jedan domaći građevinac.

Završili smo negdje u su­mrak, kao i svi koji ovamo svra­ćaju, u "Hajdučkim vrletima", čuvenom restoranu blizu skija­lišta. Ovamo se dolazi po priču i j dobru domaću spizu. Gazde nije bilo pa nije bilo ni priče, ali vrući uštipci i domaće kobasice su bi­li vrhunski. Saznali smo tek da se na novogodišnju feštu u "Haj­dučke vrleti" na Blidinju ne mo­že odavna, da je još od desetog mjeseca sve rasprodano. Doma­ći će tek zamišljeno na rastan­ku: "Svega ovdje ima i sve će to s prodajom opet krenuti, jedino - velike investicije i investitori čekaju...".

Valjda neku povoljniju kli­mu... Sigurniju državu, politi­čare i zime.

Vikendice

Parcele su od 300 kvadrata pa naviše, zavisi koliko tko može podnijeti. Svuda je provedena infrastruktura, priključak struje treba platiti tek 500-tinjak eura, vode nema, ali uz svaku vikendicu izgrađena je impozantna čatrnja. Vikendice su sve iste - od 136 kvadrata.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji