Red Purple Black

Bjelašnica i Igman – olimpijske ljepotice ponovo sijaju

IspisE-mail

Doduše ne tako kako bi većina nas to željela, ali svakako sjajnije i posebice noću življe nego proteklih zimskih sezona kada je Bjelašnica, izuzimajući hotel i diskoteku Maršal i evente poput Red Bull-ovog „Jump and Freez“, bila noću praktično bez ikakvih događanja.

Od osnovnih informacija o snijegu i vertikalnom transportu ističemo da je visina snijega 50 cm u Babinom Dolu, a na vrhu 90 cm dok je na Igmanu visina snijega na cijeloj stazi 55 cm. Novogodišnja noć je donijela i nove padavine tako da snijega sad ima u izobilju. 

Od transporta na Bjelašnici radi trosjed i tri vučnice/sidra i to K1, X i Heliodrom kojim se stiže na skoro sami vrh Bjelašnice, dok Y vučnica/sidro nije radila ovaj vikend i ovih dana iz nama nepoznatih razloga. Najavljeno otvaranje dvosjeda od Štinjeg dola do Crnog vrha je odgođeno za 7 do 14 dana iz tehničkih razloga. Sve je bilo najavljeno u dnevnom tisku i sam premijer sarajevskog kantona je to potvrdio trako da se iskreno nadamo da dugo očekivani dvosjed uskoro starta sa radom. Početkom rada dvosjeda ugođaj će biti upotpunjen, a izbjeći će se i velike gužve tokom vikenda jer će se kapaciteti vertikalnog transporta povećati i do 40% sadašnjeg kapaciteta. Na Igmanu rade baby lift i nedavno reparirani dvosjed (promijenjeni sjedeći i naslon dijelovi na svim korpama).

Uposlenici ZOI 84 Ski centra se trude maksimalno da užitak skijanja bude na nivou pa tako noćne sate maksimalno koriste za uređenje staza (kamenja kojeg je bilo u manjim količinama zadnjih dana sa novim novogodišnjim snijegom i peglanjem staza više nema).

Temperature su od -15 u noćnim satima (izmjereno na novogodišnju noć) do +4 u toku dana kada sunce grije sve prisutne koji, ako ne skijaju ili bordaju, svoje mjesto pod suncem tj. mjesto više traže u Benneton kući, restoranu Planinskoj kući ili na terasi restorana Srebrna Lisica. Na samoj stazi odmah do vučnice Heliodrom se također može sunčati i osvježiti u prošle zime otvorenoj bašti sa prelijepim pogledom na Babin Do i čitavu sarajevsku kotlinu.

Kao što je manje više poznato večini skijaša, bordera, planinara i ljubitelja prirodnih ljepota Bjelašnica pored hotela Maršal od prošle godine sa stalnom tendencijom izgradnje i povećanja broja smještajnih kapaciteta svojim posjetiocima nudi luksuzan smještaj i boravak u velikom broju novih apartmana. U samom apartmanskom naselju se nalazi pizzeria Picolo Mondo izradjena u planinskom stilu u kojoj možete uživati u svim talijanskim specijalitetima kao i internacionalnoj kuhinji. 

Jedina zamjerka je da u samom apartmanskom naselju nema prodavnice ili trgovine osnovnim životnim namirnicama pa preporučamo svratiti u Interex koji je par stotina metara prije sarajevskog međunarodnog aerodroma ukoliko dolazite iz pravca grada Sarajeva, a ukoliko dolazite iz pravca Mostara svratite u Hadžiće u neku od trgovina. U Benneton kući možete servisirati ili rentati skije, board ili ostalu opremu, a na samoj prilazu stazi također postoji nekoliko ski rentala.

Što se nočnog života tiče i on se budi pa će tako ove godine biti organizirano nekoliko partija u diskoteci hotela Maršal, a u restoranu Srebrna Lisica su najavljene revije i modni eventi kao i večeri sa tamburašima dok je zabava u pizzeriji Picolo Mondo svakodnevna pojava.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji