Red Purple Black

Čuvajte ga od zime i sunca

IspisE-mail

Ako ste odlučili svog psa povesti na zimovanje, morate za to pripremiti i njega i sebe. Kao prvo, morate znati da neki psi imaju gustu dlaku i puno potkožnog sala koje ih štiti od hladnoće. U tu kategoriju spadaju šarplaninci, njemački ovčari i puliji. No ako imate nekog kratkodlakog ljepotana ili nekog male pasmine, sjetite se da su oni prilično zimogrozni

Primijetite li da je vašem psu vani nelagodno, bez obzira nalazili se na nekom skijalištu ili u gradu, psu obucite kaputić koji će ga zaštititi od zime, a time i od upale grla, angine, problema sa želucem.

Pas kojem je hladno ima iste simptome kao i čovjek – drhturi, skuplja se i uvlači u sebe. Posebno su na zimu osjetljivi stariji psi, a najgore su stalne i nagle promjene temperature koje mogu uzrokovati šok i zatajenje srca. Zato kad izlazite s psom iz dobro ugrijanog stana ili kuće nemojte ga izvesti ravno na snijeg.

Zastanite malo u hodniku gdje je temperatura nekoliko stupnjeva niža nego u stanu, zatim ostanite malo u natkrivenom dijelu dvorišta i tek nakon toga zaputite se na snijeg. Ako se pas igrajući se na snijegu smoči, obvezno ga obrišite. Zato u torbi uvijek morate imati spreman ručnik.

Na planini za psa opasnost ne predstavlja samo snijeg nego i sunce jer nekad peče jače nego ljeti na moru. Zbog toga pse sa svijetlom ili rijetkom dlakom treba zaštititi odgovarajućom kremom. Pritom može poslužiti i vaša krema, kojom psu možete namazati uške i hrbat nosa, ali i ostale dijelove tijela koji su slabo obrasli dlakom.

Odlazak na visoke planine ne preporučuje se starijim psima, a ni onima koji imaju srčane tegobe. Ipak, ako ga nemate kome ostaviti ili se jednostavno ne želite odvajati na desetak dana, takvog psa ne izlažite velikim naporima. Dovoljna je kratka, lagana šetnja, a svaki put kad pas zastane dopustite mu da se odmori.

Prije izlaska na snijeg i led psu namažite šape masnom kremom, nemojte mu dopustiti da jede snijeg jer to može uzrokovati želučane tegobe. Način prehrane mu nemojte bitno mijenjati osim povećanja količine za oko 25 posto. Potrebno mu je više hrane jer se na hladnoći kalorije brže troše.

Nakon obroka ostavite psa makar dva sata da se odmori, a tek nakon toga ga možete povesti sa sobom. Ne ostavljate njegovu posudicu s vodom na otvorenom jer ako pije izrazito hladnu vodu, može dobiti proljev ili povraćati, što nimalo nije ugodno.

Prije odlaska na skijanje posavjetujte se sa svojim veterinarom što biste od lijekova trebali imati kod sebe, a u torbu vašeg ljubimca osim kaputića svakako stavite i četku, oprsnicu, vodilicu, škare te termos bocu, kako biste u svakom trenutku imali toplu vodu. S takvom pripremom probleme ćete, ako se i pojave, lakše riješiti. Sretno.

Izvor: T-portal

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji