Red Purple Black

Najbolja odredišta za snowboard

IspisE-mail

Obožavatelj ste snowboarda i jedna vam je daska više nego dovoljna za uživanje u zimskim radostima. No ako se još uvijek niste odlučili gdje želite uživati u ovom sve popularnijem sportu, možda vam pomogne popis deset najpopularnijih svjetskih odredišta za snowboard, izabranih između čak tisuću destinacija u 63 zemlje

Istraživanje najboljih mjesta za daskanje na snijegu proveo je World Snowboard Guide, vodič koji već 11 godina objavljuje iskustva prikupljena isključivo od bordera iz cijelog svijeta.

Prema istraživanju od Arktika do Afrike, ovoga prosinca najpopularnije je tzv. 'bordanje' u Austriji, čija su čak tri zimska odmarališta ušla u ovomjesečni top 10.

Najvišu ocjenu dobio je austrijski St. Anton, opisan kao mjesto u kojemu će u bordanju moći uživati svi, bez obzira na to jesu li početnici ili iskusni daskaši željni freestyle vratolomija. Snijega ima do travnja budući je najviši vrh na čak 2.811 metara, a više od 260 kilometara staza opremljeno je s ukupno 82 skijaška lifta. Ukupnu ocjenu nije umanjila ni činjenica da je St. Anton poznat kao 'snobovsko' okupljalište, jer borderi mogu slobodno uživati u vrhunskim stazama dok bogata klijentela ispija pića u planinskim barovima. Istim ski-passom može se ući i na okolna skijališta St. Christoph, Stuben, Lech i Zuers koja su također odlična mjesta za snowboard.

Na drugom je mjestu tirolski Mayrhofen, smješten u prekrasnim planinama samo 43 kilometra od Innsbrucka. Sa 157 kilometara staza, Mayrhofen je najveće skijalište na tom području, a povezano je i sa stazama u okolnim mjestima kao što su Hippach i Finkenberg. Najpogodnije je za stilove freeride i freestyle, no daskom se od 2.500 metara visokog vrha nije moguće spustiti u centar mjesta. Do skijališta se iz centra dolazi gondolom, pa su moguće gužve.

Borderima svih stupnjeva znanja ili disciplina koji se nakon snijega žele opustiti po pristupačnim cijenama preporučen je talijanski Livigno. Smješten u sjevernim talijanskim Alpama, Livigno nudi 115 kilometara staza, 33 lifta i najviši vrh na 2.792 metra nadmorske visine. Samo osam posto staza namijenjeno je ekspertima, a čak ih je polovica ocijenjena kao laka. Dobrim ocjenama doprinijela je i talijanska gostoljubivost te povoljne cijene hrane i pića, znatno niže nego na austrijskim ili švicarskim skijalištima.

Najbolje ocijenjeno francusko alpsko odredište je Les Arcs, s više od 240 kilometara staza od kojih je najduža ona od čak 7.000 metara. Posjetiteljima je na raspolaganju 77 liftova, a na snijegu se može uživati skroz do svibnja. Les Arcs je podijeljen u pet područja, a svako selo ima svoje čari i prednosti, od pristupačnosti stazama do mogućnosti provoda i noćnog života.

Iako u sredini ljestvice, švicarski Laax naveden je kao mjesto koje najviše hvale borderi koji točno znaju što žele. Povezan sa susjednim Flimsom tvori područje u World Snowboard Guideu nazvanim snowboardskim rajem i najprijateljskijim mjestom za bordere u cijeloj Švicarskoj. Popularnost ovog odredišta najbolje opisuje podatak da se u njemu organizira završnica britanskog snowboardskog prvenstva i takmičenje Burton European Open. Od 22 kilometara staza, čak ih je 27 posto namijenjeno profesionalcima, dok ih je još 38 posto ocijenjeno teškima. No u Laaxu će svoje mjesto za užitak sigurno pronaći i početnici, pa i djeca, a staze su otvorene i u ljetnoj sezoni.

Kao jedino britansko i zatvoreno bordalište na popisu se našao snježni centar Xcape u mjestu Milton Keynes, pedesetak kilometara sjeverno od Londona. Riječ je o jednom od tri zatvorena skijališta s pravim snijegom u toj zemlji. Iako su uvjeti u zatvorenom prostoru prilično ograničavajući, britanski borderi tvrde da je dvorana dobra za savladavanje discipline ili održavanje kondicije kada na otvorenim skijalištima nema dovoljno snijega. Sat bordanja stoji čak 20 funti, no u cijenu je uključena i najam opreme.

Sedmo mjesto zauzeo je austrijski Kitzbuhel, poznat po natjecanjima svjetskog skijaškog kupa. Iskusni borderi tvrde da je mjesto zanimljivo za sve stilove iako zbog nešto niže nadmorske visine pri dnu ponekad zna nedostajati snijega. Ipak, gotovo 170 kilometara staza i 56 liftova te dobro uređene staze jamče dobru zabavu od prosinca do travnja.

Kao najbolje odredište za početnike i manje vješte bordere na osmom mjestu našao se francuski Les Deux Alpes. Jedina zamjerka velikim i dobro uređenim stazama jest to što u nižim dijelovima ponekad mogu biti malo zaleđene. No posebna je atrakcija mogućnost bordanja u srpnju ili kolovozu kad se na glečeru višem od 3.500 metara možete spuštati u kratkim rukavima.

Najugodnije rusko zimovalište Krasnaja Poljana također je na popis ušlo kao mjesto posebno zanimljivo manje zahtjevnim borderima koji žele uživati u dugim i lakim vožnjama kroz pitoreskne šume i divnu prirodu. Mjesto koje će biti domaćin Zimskim olimpijskim igrama 2014. zbog blizine Crnog mora odlikuje se odličnom klimom i dobrom ugostiteljskom uslugom. No za zapadnim odredištima uvelike zaostaje po skijaškim kapacitetima. Uređeno je tek dvadesetak kilometara staza i nekoliko liftova.

Borderi koji se zateknu u Sjevernoj Americi svakako bi morali posjetiti kanadsko zimovalište Whistler/Blackcomb. Snijega ima i ljeti i zimi, a staze su pogodne za sve. Tridesetak liftova i 230 staza na sat mogu propustiti čak 59.000 posjetitelja. Kako je riječ o jednom od najboljih američkih zimovališta, i cijene su prilično visoke, posebno u vrijeme božićnih ili uskrsnih blagdana.

Izvor: T-portal

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji