Red Purple Black

Provedite vikend na skijama

IspisE-mail

Skijaški izleti u ponudi su mnogih agencija, a jednodnevne ture u Sloveniju, s uključenom ski kartom mogu se naći već od 200 ili 300 kuna po osobi.

Jedno od poznatijih i bližih skijališta (oko 120 kilometara od Zagreba) je Mariborsko Pohorje, koje uz Krvavec, ima najviše uređenih staza. Osim po natjecanju 'Zlatna lisica', u nas je postalo poznato i po neredima hrvatskih navijača. Na Pohorju možete uživati u 40 kilometara staza do kojih vodi nekoliko sjedečnica, petnaestak vučnica i jedna kabinska žičara. Od 17 do 21 sat skijati se može i na sedam kilometara dobro uređenih i osvijetljenih noćnih staza. Kako je Pohorje smješteno uz sam rub Maribora, smještaja ima u izobilju, pa se izlet može produljiti i na nekoliko dana.

Iako nešto udaljenija Kranjska Gora druga je postaja Svjetskog kupa u Sloveniji i tradicionalno popularno odredište generacija hrvatskih skijaša. Među dvadeset kilometara staza prevladavaju lagane do srednje teške staze, pa je Kranjska Gora idealna za one koji žele usavršiti ili produbiti svoje skijaško znanje. Kako se veći dio Gore nalazi na oko 800 metara nadmorske visine, puno je uloženo u sustav umjetnog zasnježivanja, pa kao ni na Pohorju ne morate strahovati da će nedostajati snježnog pokrivača. Uz staze je otvoren i kompleks kafića, restorana i barova. Može se unajmiti oprema, a i smještaj je još uvijek jeftiniji nego u poznatim austrijskim ili talijanskim zimovalištima.

Oko 160 kilometara od Zagreba i 130 od Rijeke smješten je Krvavec koji nudi odlično vikend skijanje za sve dobne skupine. Na raspolaganju je tridesetak kilometara staza svih kategorija, crvene i crne staze te poligon za početnike. Uz skijalište je izgrađen i snowpark, pa je Krvavec zanimljiv i borderima. Uz sjedečnice i vučnice prošle je sezone otvorena i šestosjedečnica koja prevozi na vrh Krvavca. Od ove godine u ponudi je i novo 'Iglu selo', jedino takvog tipa u ovom dijelu Alpa, u kojemu je moguće popiti piće, odmoriti se, pa čak i prespavati u jednoj od ledenih soba okovanih snijegom i ledom.

Uz najpoznatije ne treba zaboraviti ni na druga zimovališta poput Cerkna, Kope, Rogla ili Vogla, vjerojatno najljepšeg slovenskog skijališta smještenog iznad jezera u Bohinju.

Nešto manji izbor imaju oni koji se na dan ili dva odluče skijati u Bosni i Hercegovini. No iz godine u godinu skijaški centri se razvijaju i prikupljaju sve više gostiju.

Najpoznatija Jahorina, pozornica Zimskih olimpijskih igara 1984, ima dvadesetak kilometara staza, najviše crvenih, povezanih s četiri dvosjedečnice, tri sjedečnice s jednim baby liftom. Većinu posjetitelja na Jahorini je oduševila atmosfera van skijališta, bilo da ih je privukla gastronomska ponuda ili noćni život u brojnim barovima i kafićima. Ipak ozbiljne primjedbe upućene su na račun uređenja staza i žičara koje bi se morale obnoviti.

Drugi olimpijski vrh Bjelašnica ima manje staza i liftova, no staze su uređenije i namijenjene svim profilima skijaša. Na najlakše plave vuku tanjurići i sidra, dok do ozbiljnijih crvenih i crnih vozi trosjedečnica postavljena nakon rata. U ponudi je i staza za noćno skijanje, ugostiteljska ponuda je zadovoljavajuća, ali ni blizu onoj na Jahorini.

Ipak, u južnim hrvatskim krajevima najpopularnije je skijalište Kupres. To malo skijalište ima četiri staze, dva sidra, dvosjed i baby lift. U montaži je i četverosjed ukupne duljine 1.800 metara, a skijati se može i po noći. No zbog sve većeg zanimanja skijaša iz Dalmacije kojima je Kupres najbliže skijaško odredište, planira se izdavanje koncesija za nove staze i uređenje terena.

Izvor: T-portal

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji